Regering Z-Afrika spreekt berichten over ‘vegetatieve’ Mandela tegen

Volgens de regering is er de afgelopen week dus niets veranderd in de stabiele maar kritieke toestand van Mandela. AFP / Nardus Engelbrecht

De Zuid-Afrikaanse regering ontkent stellig dat Nelson Mandela in een vegetatieve toestand verkeert. Hiermee reageert het op eerdere berichten van vanavond die het tegendeel melden. Het is niet voor het eerst dat de regering niet op één lijn zit met berichtgeving van andere bronnen.

Onder meer de persbureaus AFP en AP berichtten op basis van documenten die vandaag bij de rechtbank in behandeling werden genomen dat Mandela door een beademingsapparaat in leven wordt gehouden. Zijn overlijden zou “nabij” zijn.

In een officiële verklaring van het presidentschap van Zuid-Afrika wordt zojuist beweerd dat de situatie van Madiba, zoals Mandela’s stamnaam luidt, nog steeds kritiek maar stabiel is. “De doktoren ontkennen dat de voormalig president in vegetatieve toestand verkeert.” Dit is een herhaling van wat president Jacob Zuma eerder vandaag al zei.

De officiële verklaring is uitgegeven omdat het de regering was opgevallen dat andere geluiden vanavond de ronde begonnen te doen. “Mandela blijft verzorgd worden door een multi-disciplinair team van Zuid-Afrikaanse medische specialisten.”

    • Jules Seegers