Uitgelicht

Film

Dumb & Dumber (Peter Farrelly, 1995, VS). Jim Carrey en Jeff Daniels als oliedom, in smakeloos vulgair poep-en-pieshumor grossierend duo. Zo vriest hun tong vast aan een lantaarnpaal en bezorgt een laxeermiddel Daniels enige benauwde momenten op de wc, binnen gehoorafstand van het meisje dat hij leuk vindt. Veronica, 20.30-22.45u.

Informatief

De Rekenkamer: Fietsslot. In deze tweede uitzending van dit seizoen van het consumentenprogramma wordt uitgezocht wat de verhouding is tussen prijs en kwaliteit van fietssloten. Geen land heeft per inwoner en vierkante meter meer fietsen dan Nederland. Er zijn naar schatting 18 miljoen rijwielen in dit land, en de meeste daarvan staan meestal op slot. De prijzen van fietssloten variëren van nog geen twee tientjes tot zo’n negentig euro. Wordt het prijsverschil gerechtvaardigd door de kwaliteit? Ned.3, 20.35-21.05u.

Headliners: Blur – No Distance Left to Turn. Documentaire van Dylan Southern en Will Lovelace over de Britse rockband Blur. De film werd opgenomen tijdens de voorbereidingen van de zomertour van de groep in 2009. Dat waren de eerste keer optredens van de groep in negen jaar. De film bevat ook archiefbeelden, interviews met bandleden Damon Albarn, Alex James, Dave Rowntree en Graham Coxon en het verhaal van de ups en downs in de geschiedenis van deze rockband die begon in de late jaren 80. Canvas, 22.15-23.55u.

Das Geheimnis des aufrechten Gang. Volgens de Berlijnse evolutiebioloog Carsten Niemitz zijn onze verre voorouders destijds niet rechtop gaan lopen omdat dat voordelen opleverde op de savanne, maar omdat ze oorspronkelijk uit het water komen. In deze documentaire worden argumenten aangevoerd om die theorie te ondersteunen. Zoals: waarom worden bij de oudste resten van mensen in Oost-Afrika ook overblijfselen van zeedieren aangetroffen, en waarom zijn we nu nog zo graag op het strand? Arte, 23.50-00.35u.

Dansen met de duivel. Documentaire van John Blair uit 2009 over een sloppenwijk in Rio de Janeiro. Hij gaat op pad met de 28-jarige drugsbaron Spiderman in de donkere straatjes van de favela waar hij de baas is; met een inspecteur van het drugsteam op onderzoek in een andere krottenwijk terwijl de kogels hem om de oren fluiten en met Pastor Dione, een dominee die een einde wil maken aan de drugsoorlog en zielen wil winnen. Ned.2, 23.55-01.00u.

Sport

Diamond League. Samenvatting van de atletiekwedstrijd van vanavond in Lausanne. Grote afwezigen dit jaar zijn sprintkanonnen Usain Bolt en Yohan Blake. Ook Nesta Carter (winnaar in Birmingham afgelopen weekeinde) ontbreekt. Wel op de startlijst van de 100 meter staan o.a. Tyson Gay, Asafa Powell en Michael Rodgers. Canvas, 23.55-00.40u.