blij dat de finale voorbij was

Veel kijkers vonden het een saaie etappe vandaag. Voor de renners was het anders, vertelt Laurens ten Dam.

Het peloton in de etappe van vandaag. Foto EPA / Nicolas Bouvy

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/64685492[/strava]

Veel kijkers vonden het een saaie etappe vandaag. Voor de renners was het anders. Zo reed Belkin de hele dag van voren om niet achterop te raken door een mogelijke breuk in het peloton of waaiervorming door de zijwind. Laurens ten Dam:

“Ik kan me voorstellen dat het niet leuk was om naar te kijken, maar voor ons was het hectisch. Je moet heel goed opletten met deze wind en dat levert stress op. Uiteindelijk gebeurde er niks.”

De renners van Belkin laten zich wat terugzakken in het peloton als ze op drie kilometer van de finish zijn. Tijdsverschillen die dan ontstaan tellen niet meer mee voor het klassement en de Nederlandse renners willen zo buiten het gedrang van de sprintersploegen blijven. Toch rijden dan ook Ten Dam en zijn ploeggenoten op het eind nog even 75 kilometer per uur.

“Op die momenten ben ik heel gefocust. Je moet gewoon mee met de rest. Ik beleef geen plezier aan die laatste kilometers. Ik heb gedurende de dag wel vijftien valpartijen om me heen gezien. Dan ben je uiteindelijk blij dat het voorbij is.”

De snelheid van Ten Dam vandaag. Foto: Strava

Op Strava zullen we volgens Ten Dam vandaag weinig bijzonderheden zien behalve het hoogste gemiddelde tot nu toe. Morgen zitten er vier officiële cols in de etappe en zullen er heel wat meer ‘segmenten‘ worden geregistreerd dan vandaag.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst