Toestand Mandela nog steeds ‘kritiek, maar stabiel’

De toestand van Nelson Mandela is nog altijd onveranderd ‘kritiek, maar stabiel’. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma in een verklaring laten weten. De oud-president en anti-apartheidsstrijder ligt inmiddels een maand in het ziekenhuis met longproblemen.

De toestand van Nelson Mandela blijft onveranderd "kritiek, maar stabiel". Foto AP/ Schalk van Zuydam

De toestand van Nelson Mandela is nog altijd onveranderd ‘kritiek, maar stabiel’. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma in een verklaring laten weten. De oud-president en anti-apartheidsstrijder ligt inmiddels een maand in het ziekenhuis met longproblemen.

De update over Mandela’s gezondheid volgde op een bezoek van Zuma aan het ziekenhuis in Pretoria, schrijft persbureau AFP.

Zijn vrouw Graça Machel zegt dat Mandela, die op 18 juli 95 wordt, “niet lijdt”. Ze zei dit tegen journalisten na een persconferentie in Johannesburg in het kader van de Mandela Foundation.

“Het is ongeveer 25 dagen geleden dat we naar het ziekenhuis kwamen. Ook al ging het niet altijd goed met ‘Madiba’, hij heeft nooit geleden. (…)Hij verblijft dan wel in het ziekenhuis, het heeft ervoor gezorgd dat we allen weer samen zijn.”

Gisteren berichtten Zuid-Afrikaanse media dat familieleden bang waren dat Mandela’s dood “op handen is”. Hij zou aan de beademing liggen en de vrees zou gestoeld zijn op “echte, serieuze redenen”. Vijftien familieleden van Mandela, onder wie zijn vrouw Graça, hadden dat geschreven.

Gezondheid lange tijd een probleem

De gezondheid van Mandela is al enige tijd “kritiek, maar stabiel”. Sinds 8 juni ligt hij in het ziekenhuis, na daar in maart ook al te hebben gelegen vanwege longklachten. In december vorig jaar was hij daar ook al achttien dagen voor opgenomen. Hij onderging toen ook een operatie om galstenen te verwijderen.

De eerste zwarte president van Zuid-Afrika heeft al langer longproblemen. Gedurende zijn 27 jaar durende verblijf in de gevangenis onder de apartheid liep Mandela tuberculose op.

    • Frank Huiskamp