‘Skimfraude met tachtig procent teruggedrongen’

De maatregelen die Nederlandse banken hebben genomen om skimmen tegen te gaan, zijn een groot succes. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. De vier grote banken besloten het afgelopen jaar betaalpassen te blokkeren voor transacties buiten Europa. Sindsdien is de skimfraude met ongeveer tachtig procent afgenomen.

Rabobank, die de blokkades vorig jaar als eerste invoerde, meldt met een krimp van 85 procent de sterkste afname. ABN Amro en SNS Reaal zagen de schade met zo’n tachtig procent teruglopen. ING noemt geen exacte cijfers, maar spreekt van een ‘significante afname’.

Bij skimmen maken criminelen een kopie van de magneetstrip op een pinpas. Tegelijkertijd filmen ze het intoetsen van de pincode, waarna ze een rekening leeghalen. Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa sinds begin vorig jaar alleen nog met een moeilijk te kraken EMV-chip worden betaald.

Buiten Europa is het pinnen met de magneetstrip in veel gevallen echter nog wel mogelijk. Daarom sturen veel skimmers de gestolen kaartgegevens naar het buitenland. Door de betaalpassen standaard buiten Europa te blokkeren, loopt ook hier de skimfraude terug. (Novum)