Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Rusland is geïsoleerde Snowden zat, EP wil PRISM-onderzoek

Edward Snowden lijkt steeds minder kanten op te kunnen. De klokkenluider die de geheime afluisterprogramma’s van de Amerikaanse geheime dienst NSA en het Britse GCHQ openbaarde is nu ook al niet welkom in Frankrijk en Italië, Rusland is hem inmiddels beu.

Demonstratie voor Edward Snowden in Boston vandaag op Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
Demonstratie voor Edward Snowden in Boston vandaag op Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten. Reuters / Brian Snyder

Edward Snowden lijkt steeds minder kanten op te kunnen. De klokkenluider die de geheime afluisterprogramma’s van de Amerikaanse geheime dienst NSA en het Britse GCHQ openbaarde is nu ook al niet welkom in Frankrijk en Italië, Rusland is hem inmiddels beu.

Moskou gaf vandaag een duidelijk signaal af aan Snowden, die reeds elf dagen in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in de Russische hoofdstad zit.

“Hij moet zijn toevlucht in een ander land zoeken. Snowden moet z’n eigen problemen oplossen.”

Geen enkel land ging vooralsnog in op Snowden

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov maakte vandaag volgens Reuters duidelijk dat het geduld van Rusland met Snowden behoorlijk begint op te raken. De Russen vrezen dat de banden met Washington verslechteren als Snowden, die de VS uitgeleverd willen zien, nog langer in Moskou verblijft.

Italië en Frankrijk waren vandaag de zoveelste van zeker twintig landen waar Snowden asielaanvragen naartoe stuurde die hem nul op het rekest gaven. Eerder weigerden onder meer Rusland, India, IJsland, Ecuador en ook Nederland de aanvraag. Een verzoek tot asiel moet in principe gedaan worden op het eigen grondgebied, zo luidt de verklaring telkens.

Valls haalt hard uit naar VS

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ondertussen opgeroepen tot betere bescherming van klokkenluiders. Tevens werd besloten tot een onderzoek naar het mogelijk afluisteren van kantoren van de Europese Unie.

De verbolgenheid in Europa over de afluisterpraktijken is groot. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls veegde de Amerikanen vandaag de mantel uit op een bijeenkomst in de Amerikaanse ambassade in Parijs ter gelegenheid van de viering aldaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag.

In een toespraak tot de honderden aanwezigen veroordeelde Valls, als eregast uitgenodigd, de Amerikaanse “spionage” in Frankrijk en andere landen en zei hij dat “dergelijke praktijken, indien bewezen, geen plek hebben tussen bondgenoten en partners”.