Rijksmuseum koopt Mostaert

Het Rijksmuseum heeft een van de belangrijkste stukken teruggekocht uit de Goudstikkercollectie, die Nederland in 2006 heeft teruggegeven aan de erfgename van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Het gaat om De ontdekking van Amerika (1550) van de Haarlemse schilder Jan Mostaert.

De prijs wordt niet bekendgemaakt, maar directeur Wim Pijbes noemt het „de grootste aankoop die ik als directeur heb gedaan”. Op de kunstbeurs Tefaf werd het schilderij onlangs aangeboden voor bijna 11 miljoen euro.

Het werk van Mostaert heeft tot 2007 in het Frans Halsmuseum in Haarlem gehangen. Het behoorde tot de 202 werken die Nederlandse musea moesten afstaan, nadat de regering na een juridische strijd had besloten op morele gronden de werken terug te geven. Destijds werd in de kunstwereld al gepleit om dit stuk te behouden. Het geeft de eerste ontmoetingen weer van Spaanse ontdekkingsreizigers met Indianen. Mostaert baseerde zijn schilderij op de verhalen die hij als hofschilder in Mechelen hoorde van de ontdekkingsreizigers.

Pijbes noemt het werk een voorbeeld: „Sprekende werken die een verhaal vertellen waarin kunst en geschiedenis samenkomen.” Het schilderij is per direct in het museum te zien. Met de verwerving van de Mostaert zijn de meeste werken die Nederland bij voorkeur wilde behouden terug in Nederlandse musea. Von Saher zegt in een verklaring „zeer verheugd te zijn dat het werk van Mostaert in het Rijksmuseum komt te hangen”.

Bij het schilderij komt een bordje ter herdenking van Jacques Goudstikker. „Die geste verdient hij”, zegt Pijbes. „Goudstikker was voor de oorlog een fenomeen in een periode dat de internationale kunsthandel bloeide en Amsterdam daarin een draaischijf was.”

    • Daan van Lent