Ribbetjes

Het is vandaag 4 juli, en dan vieren ze in de Verenigde Staten de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië, 237 jaar geleden. Een feestelijke dag, vol festiviteiten, vuurwerk en vooral véél lekker eten. In menig huishouden in de US of A zal de barbecue vanavond ongetwijfeld onophoudelijk gloeien voor een feestmaal van-heb-ik-jou-daar. Nu schijnt het hier in Nederland de komende dagen ook eindelijk – relatief – lekker weer te worden, dus een perfect moment voor een familiepicknick in de stijl van het Wilde Westen. Uiteraard niet om de Amerikaanse onafhankelijkheid te fêteren, maar simpelweg omdat het wel een lekker idee is. Begin de dag met dikke pannenkoekjes, ga ’s middags verder met het rijgen van marshmallows op een stokje om ze vervolgens te roosteren boven een knisperend kampvuurtje, en steek ’s avonds de barbecue aan voor ribbetjes voor de hele familie. Het recept voor deze homemade spareribs staat hier onder. Er zijn vervolgens heel veel manieren om de verse ribbetjes te bereiden, maar ik vind het persoonlijk het handigst om ze eerst te garen in de oven. Ze hoeven daarna alleen nog maar op de barbecue te worden afgebakken. Met een beetje gevoel voor barbecuen kan het op deze manier namelijk bijna niet mislukken, en het fijne is dat ze zo zelfs op een wegwerpbarbecue niet te versmaden zijn. Belangrijk: gebruik voor dit recept onbewerkte ribbetjes van de slager en niet de voorgekookte uit de supermarkt. Het bereiden van een portie ribbetjes begint de dag van tevoren met het marineren van het vlees. Leg de spareribs met de bolle kant naar beneden en peuter met een mesje het vlies van de holle kant van het vlees af. Het vlees wordt taai als je dit niet doet. Maak een marinade met de rest van de ingrediënten en smeer de spareribs aan beide kanten rijkelijk in. Verpak ze in vershoudfolie en laat ze een nachtje marineren in de koelkast. Maak de volgende dag nog eenzelfde portie marinade. Haal de ribbetjes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven op 150 graden en leg ze in een braadslede. Laat ze anderhalf uur uur in de oven garen. Smeer ze nogmaals in met de marinade en rooster ze vervolgens nog een kwartiertje op de barbecue. Onverhoopt toch geen lekker weer, geen vrienden of gewoon geen barbecue tot de beschikking? Zet de ribbetjes dan nog een kwartiertje onder de grill van de oven.

    • Stéphanie Versteeg