Raúl Castro zuivert partijtop

President Raúl Castro van Cuba heeft enkele getrouwen uit zijn politbureau ontslagen. Castro kondigde de vier ontslagen dinsdag aan op televisie. Van onmin of ongenade was volgens hem geen sprake: „Er is een deur waardoor je binnenkomt, en er is een deur waardoor je gaat. Dat hoeft niks negatiefs te betekenen”, zei hij.

Het opmerkelijkst is het vertrek van de 76-jarige Ricardo Alarcón, al decennia een trouwe bondgenoot van de Castro’s die tal van hoge posten heeft bekleed en geldt als Cuba’s machtigste man achter de schermen. Alarcón vocht mee in de Cubaanse revolutie, en werd na een diplomatieke carrière bij de VN Cuba’s minster van buitenlandse zaken. Hij was vooral een vertrouweling van Fidel Castro. Meer afstand kwam er na het aantreden van Raúl Castro in 2008, en speculaties over Alarcóns aftreden deden de ronde sinds Castro vorig jaar een van Alarcóns adviseurs liet arresteren op beschuldigingen van corruptie en spionage.

De anderen die zijn ontslagen zijn de 81-jarige Jose Miguel Miyar Barruecos, die bijna drie decennia secretaris van de staatsraad was, en Misael Enamorado (60), partijchef in de stad Santiago de Cuba. De ontslagen maken deel uit van wat wellicht het belangrijkste project van de Castro’s is: het veilig stellen van hun erfenis voor de verkiezingen van 2018 door een geleidelijke wisseling van generaties. De 82-jarige Raúl Castro liet onlangs de minister van Buitenlandse Zaken, de 55-jarige Bruno Rodriguez, tot het politbureau toe. (AP, BBC)