Progressieve politicus ontmoet rasechte Amsterdammer

Scene uit de film Vox Populi (2008) © Spaghetti Film, fotografie Dinand van der Wal

Vox Populi (Eddy Terstall, 2008)Ned. 3, 22.20 – 00.00 uur

In de komedie Vox Populi speelt Jos Fransen (Tom Jansen) een partijleider van de progressieve partij RoodGroen. Hij reist per trein naar Den Haag, dat is immers beter voor het milieu. Fransen moet niets hebben van de politieke opvattingen van de rechtse partij Hup Holland Hup. Als zijn dochter een relatie begint met de zoon van de rasechte Amsterdammer Nico komt hij in aanraking met de stem van het volk. Nico ziet politici als gemakzuchtige zakkenvullers en moslims als een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting.

Onder invloed van Nico en zijn (schoon)familie wordt Jos wat rechtser in zijn uitspraken, wat hem in de peilingen geen windeieren legt. Meteen neemt hij een chauffeur en reist per busje naar het Binnenhof.

Eddy Terstalls Vox Populi schetst een weinig verheffend beeld van politici. Ze zijn opportunistisch, plegen serieel overspel en laven zich aan snoepreisjes. Op vaste standpunten en een standvastige moraal zijn ze niet te betrappen. Voer voor mensen als Nico, die Den Haag sowieso een zootje vinden.

Terstalls film is niet alleen in zijn schets van de politiek wat gemakzuchtig. Ook filmisch valt er weinig te beleven en zijn scenario meandert nogal. Gelukkig zijn de dialogen en grappen vaak wel scherp en verhullen de prima acteurs, onder wie Tom Jansen (Jos) en Ton Kas als de volkse Nico, de wat zwakkere momenten.

    • André Waardenburg