Onderzoek sterfgevallen Ruwaard wordt afgemaakt

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP / Arie Kievit

Het onderzoek naar achthonderd sterfgevallen in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis gaat toch door, meldt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis vanmiddag. Na het faillissement van het ziekenhuis in Spijkenisse bleek dat er niet genoeg geld was om het onderzoek af te maken. Hoe het nu gefinancierd wordt, kon de zegsvrouw niet aangeven.

Dat schrijft persbureau Novum.

Alle sterfgevallen tussen 2010 tot en met 2012 worden onderzocht. Tot de voortzetting van het onderzoek is besloten na overleg tussen het Maasstad en hoogleraar interne geneeskunde Sven Danner, die het onderzoek leidt. De conclusies worden in de tweede helft van augustus overhandigd aan de directie van het Spijkenisse Medisch Centrum, zoals het Ruwaard waarschijnlijk gaat heten. Of en wanneer de resultaten openbaar worden gemaakt is nog niet bekend.

Hoog aantal sterfgevallen bij cardiologie Ruwaard

Het Ruwaard raakte in november vorig jaar in opspraak door het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie. Al langer was bekend dat er bovengemiddeld veel patiënten stierven. Mogelijk handelden de cardiologen niet correct.

Dat werd pas echt een probleem toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg besloot het ziekenhuis onder verscherpt toezicht te plaatsen en de afdeling cardiologie tijdelijk te sluiten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid stelde een onderzoek in naar het ziekenhuis.

Ruwaard failliet

Het Ruwaard werd vorige week failliet verklaard. Drie andere ziekenhuizen in de regio, het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, namen het hospitaal over. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt.

    • Judith Laanen