Opinie

    • Peter Vandermeersch

NRC zoekt correspondent België

NRC Handelsblad is trots op zijn uitgebreid netwerk van professionele correspondenten. Van Kaapstad tot Rio. Van Washington tot Moskou. Van Madrid tot Londen.

In de loop van de volgende maanden verlaten onze twee Brusselse correspondenten hun post. Caroline de Gruyter, die vorige week nog de prestigieuze Anne Vondelingprijs in ontvangst mocht nemen voor haar uitstekende verslaggeving vanuit Brussel, verhuist naar Wenen. Petra de Koning, die jarenlang berichtte over België, verruilt Brussel voor Den Haag.

Caroline wordt opgevolgd door Stéphane Alonso, die tot een paar jaar geleden de correspondent was van onze krant in Polen en de jongste jaren als redacteur aan nrc.next verbonden is. Hij wordt vanaf september onze EU-correspondent.

Maar NRC bericht vanuit Brussel niet enkel over Europa. Gelukkig heeft onze krant traditioneel veel aandacht voor het land waarmee Nederland historisch sterk verwant, cultureel innig verbonden en economisch nauw gelieerd is.

Daarom zoeken we naast Stéphane een professionele (freelance) correspondent. Hij of zij moet Stéphane bijstaan en misschien al eens een verhaal over de Navo maken. Maar de correspondent moet in de eerste plaats de volgende jaren ‘het verhaal België’ aan onze Nederlandse lezers vertellen. Wat broeit er in het land van de koning Filip en NVA-leider De Wever? Wat kunnen wij hier leren van onze zuiderburen en hoe kijken zij naar ons? Wie zijn de spelers die we in Franstalig België in het oog moeten houden? Wat moet je weten om het land beter te begrijpen?

Het je interesse om de correspondent België te worden voor de NRC? Zend dan voor 12 juli een mailtje aan plaatsvervangend hoofdredacteur Marcella Breedeveld (m.breedeveld@nrc.nl). Vertel ons wie je bent en wat je kan. Maar geef ons vooral drie voorbeelden van verhalen die je aan Nederlandse lezers over België zou willen vertellen.

 

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch