North Sea Round Town

North Sea Jazz is meer dan alleen het festival in Ahoy. T/m 14 juli zijn er in Rotterdam meer dan 200 concerten, masterclasses, lezingen, jamsessies, straatoptredens en afterparty’s.

Huiskamerconcerten

In samenwerking met de stichting Live in Your Living Room organiseert North Sea Round Town intieme akoestische jazzsessies in Rotterdamse huiskamers. Met optredens van o.a. het Mijke Loeven Quartet, Anton Goudsmit, Izaline Calister en Marzio Scholten.

3 t/m 11 juli in verschillende Rotterdamse huiskamers. www.liveinyourlivingroom.nl

Ntjam Rosie

‘Afropean soul in a jazzy state of mind’, zo omschrijft zangeres Ntjam Rosie haar muziekstijl. Tijdens North Sea Round Town is zij op verschillende plekken te horen. Zo speelt ze in de Euromast tijdens het benefietconcert voor het Sophia Kinderziekenhuis, geeft ze een optreden in Atelier Untitled en is ze onderdeel van Rotterdam Got Soul in LantarenVenster.

5 juli, 21.30 uur in Atelier Untitled, 6 juli, 23.30 uur in LantarenVenster en 10 juli, 20.30 uur in de Euromast. www.ntjamrosie.com

Benjamin Herman Trio

Saxofonist Benjamin Herman vormt samen met Ernst Glerum (contrabas) en Joost Patocka (drums) een jazztrio. Tijdens het optreden in Bird combineren ze muziek uit hun repertoire van 25 jaar speelervaring met nummers van het nieuwste album.

5 juli, 21.30 uur in Bird Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl

Bosporus aan de Maas

Een vaartocht met de Turkse feestband Turkuaz over de Maas. Waan je voor een avond op de Bosporus met vrolijke pop- en rockmuziek om op te dansen.

5 juli, 19.30 uur in de Hydrograaf salonboot. www.hydrograaf.nl

Roffa Swing Salon

In de Roffa Swing Salon wordt gedanst op onversneden swingmuziek uit de jaren dertig en veertig door The Diamond Four. Er is een modeshow in bijpassende retrostijl en je kunt je laten knippen en scheren door barbieren van de New York Barbershop.

6 juli, 19.30 uur in Kantine Walhalla. www.roffaswing.nl

Guerrillaoptredens

In het weekend van 6 en 7 juli worden de terrassen van het Witte de Withkwartier bestookt met guerrillaoptredens. Op de terrassen van onder andere Eetcafé Opa, De Satébar, Bierlokaal Reijngoud, See You See Me en Hopper is er onverwachte muziek te horen van Rotterdamse jazzmuzikanten.

6 & 7 juli. Witte de Withkwartier. www.northsearoundtown.com

Jazznight

6 juli is er een Jazz Night op het voormalige stoomschip SS Rotterdam met optredens van onder andere het DJ Collectief Funkel & Funkel, Shirma Rouse en Wouter Hamel.

6 juli, 20 uur op de SS Rotterdam. www.ssrotterdam.nl

Skybox Belvédère

Een jazznight in de kleinste jazzbar van Rotterdam: skybox Belvédère. Met uitzicht op de Katendrechtse skyline hoor je verhalen en muziek over de historie van ‘Negro Palace Belvédère’ met Kid Dynamite, Boy Edgar en Teddy Cotton.

6 juli, 20.30 uur. Skybox Belvédère. www.belvedererotterdam.nl

Flamencogitaar

Eric Vaarzon Morel is een van de beste flamencogitaristen van Nederland. Tijdens North Sea Round Town speelt hij samen met collega Jiri Tauhuttu in café Nika Koffie & Thee.

7 juli, 14 uur in Nika Koffie & Thee. www.nikakoffie.nl

Jazz in Charlois Festival

In de historische dorpskern van de Rotterdamse wijk Charlois wordt het jaarlijkse festival Jazz in Charlois gehouden. Met optredens van onder andere Marc Benz, Joke Bruijs met het Trio Frits Landesbergen en de funk/jazzformatie Crescent Groove.

7 juli, 13 uur t/m 18.45 uur op de Charloisse Kerksingel. www.jazzincharlois.nl

Vloeimans en Goudsmit

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest treedt 11 juli op in LantarenVenster onder leiding van trompettist Eric Vloeimans. Daarna volgt een concert van het New Rotterdam Jazz Orchestra met Anton Goudsmit.

11 juli, 20.30 uur in LantarenVenster. www.lantarenvenster.nl

De Deeldeliers

De Deeldeliers is het nieuwste muziekprogramma van verhalenverteller, komediant, zanger, dichter, drummer, dj en jazzkenner Jules Deelder. Hij neemt het publiek mee in zijn gedachtenkronkels en omlijst de voorstelling met een dj-sessie van Deelder.

10 juli, 20 uur in Bird Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl

Trijntje Oosterhuis

De Nederlandse zangeres Trijntje Oosterhuis treedt meestal op met een volledige band, maar voor North Sea Round Town geeft ze een akoestisch concert met haar gitarist Arnold van Dongen. Zij spelen nummers van het laatste album, maar ook andere hoogtepunten uit het repertoire van Oosterhuis.

10 juli, 20.30uur in LantarenVenster. www.lantarenvenster.nl

North Sea Jazz Kids

Anders dan voorgaande jaren wordt de kindereditie van North Sea Jazz deze keer niet in Ahoy gehouden, maar in LantarenVenster, Villa Zebra en Leeszaal West. De wereldberoemde drummer Han Bennink geeft samen met pianist Guus Janssen en rietblazer Michael Moore een kinderconcert voor kinderen vanaf acht jaar. Ageeth de Haan heeft een liedjesprogramma samengesteld voor kinderen vanaf twee jaar. En er is een workshop muziekinstrumenten maken.

7 juli, 11 t/m 15 uur. LantarenVenster. www.lantarenvenster.nl

BoogieBall: Official North Sea

Voor de afterparty’s van het North Sea Jazz Festival heeft het inmiddels legendarische BoogieBall artiesten van het festival uitgenodigd om als dj op te treden en hun favoriete plaatjes te laten horen. O.a. Questlove, Cody ChesnuTT en Thundercat staan achter de draaitafel. Voorafgaand aan BoogieBall is er een dj-set van de Jazzjunkies.

12 en 13 juli, 23.45 uur. Bird Rotterdam. www.bird-rotterdam.nl

Overnachten bij een artiest

Bij een artiest logeren, dat blijkt makkelijker dan het lijkt. Tijdens North Sea Round Town kun je een slaapplek reserveren in de studio of het huis van een Rotterdamse muzikant. Zodra je je inschrijft en betaalt, ontvang je van de organisatie Hotel Rotterdam het adres waar je na een concertavond kunt neerstrijken.

t/m 14 juli in huizen en studio’s van Rotterdamse artiesten. www.wakeupinit.com