Nieuwe poging Seoul om te praten met Noord-Korea

Noord-Koreaanse arbeiders aan het werk in een textielfabriek in Kaesong. Foto AP / Jean H. Lee

Zuid-Korea stelt nieuwe onderhandelingen voor met Noord-Korea over de heropening van het industriepark Kaesong in Noord-Korea. Dat meldt persbureau Reuters.

Drie weken geleden mislukte een poging van Zuid-Korea om gesprekken te hervatten met Pyongyang. Het zou het eerste overleg op hoog niveau worden tussen de landen in zes jaar tijd.

Belangrijk onderwerp van gesprek tussen de landen is de heropening van het industriële bedrijvenpark in de Noord-Koreaanse regio Kaesong. Sinds 2002 zijn daar goedkope Noord-Koreaanse arbeiders in dienst. In april moesten alle Zuid-Koreanen vertrekken en trok Noord-Korea 53.000 arbeiders terug.

Het afgelopen jaar kenmerkte zich door grote spanningen en oorlogstaal en -dreigingen van het Noorden. Een belangrijke telefoonverbinding waarmee de landen humanitaire hulp kunnen bespreken, werd afgesneden, maar is inmiddels weer hersteld.

    • Marije Willems