Mansour beëdigd als interim-president Egypte

Beeld van de Egyptische staatstelevisie van Mansour die spreekt tijdens zijn beëdiging. Foto AP/ Egyptische staatstelevisie

Adly Mansour, hoofd van het Egyptische constitutioneel hof, heeft zijn eed afgelegd en is ingezworen als interim-president van het land. Hij volgt Mohammed Morsi op, die gisteravond door het leger werd afgezet.

Dat meldt persbureau Reuters. Voordat hij als interim-president werd ingezworen, moest hij ook nog ingezworen worden als hoofd van de constitutionele raad. Hij zei in zijn beëdiging:

“Ik zweer het systeem van de Republiek te behouden, de grondwet en wetten te respecteren en de belangen van het volk te beschermen.”

Mansour vol lof over demonstraties

Hij sprak lovend over de miljoenen demonstranten in het land. De demonstratie hebben de Egyptenaren verenigd, zei hij volgens persbureau AP.

Mansours beëdiging was live te volgen op de Egyptische televisie. Hij blijft aan als interim totdat er nieuwe verkiezingen komen. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

“De vraag: hoeveel invloed gaat het leger nu hebben?”

Volgens Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants kan er moeilijk iets gezegd worden over de rol die Mansour gaat spelen:

“Hij is interim. Maar dat was ayatollah Khamenei in eerste instantie in Iran ook. Je weet niet of zulke mensen zitvlees ontwikkelen. Wat nu vooral de vraag is: hoeveel invloed gaat het leger hebben? Anders dan in 2011, houdt het leger naar eigen zeggen afstand. Er werd namens het volk een coup gepleegd. Maar je weet niet hoe groot de verleiding gaat zijn voor ze om zich er toch in te mengen.”

Morsi gisteravond afgezet

Sinds gisteravond is Mohammed Morsi niet langer de president van Egypte. Legerchef Abdel Fattah al-Sisi, geflankeerd door militaire leiders, zei dit gisteravond in een verklaring. Er is in overleg met religieuze en politieke groeperingen een plan voor politieke transitie opgesteld.

Feest, maar ook gevechten

Na de afzetting barstte er in Egypte feest los onder de miljoenen inwoners die zich tegen Morsi’s regering hadden gekeerd. Tegelijkertijd was het verspreid over het land ook onrustig. Bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi kwamen zeker 14 mensen om het leven, 340 anderen raakten gewond.

Arrestatie topman Broederschap, omroepen op zwart

Het leger arresteerde vannacht de topman van de politieke vleugel van de Moslimbroederschap en zijn plaatsvervanger. De arrestatie had volgens Reuters te maken met een ontsnapping uit de gevangenis tijdens de revolutie van 2011 tegen toenmalig leider Hosni Mubarak. Ook werden alle omroepen die beheerd werden door de Moslimbroederschap op zwart gezet.

Lees hier ons stuk over de aanloop naar de afzetting van Morsi en wat Egypte nu wacht.

    • Frank Huiskamp