Kortkolom wetenschap

Bloeddrukcontrole gaat beter via internet

Amsterdam. Mensen met hoge bloeddruk die thuis zelf hun bloeddruk meten (waarna de meter de gegevens automatisch naar een beschermde website bij de apotheker stuurt) hebben een veel gezondere bloeddruk dan bloeddrukpatiënten die naar de huisarts gaan voor hun bloeddrukcontrole. Na een experiment van anderhalf jaar had bijna driekwart van de thuismeters een gezonde bloeddruk terug, tegen ruim de helft van de bloeddrukpatiënten die naar de huisarts gingen voor controle. Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor hartziekten. De crux van thuismeten en over internet versturen is, schrijven de onderzoekers uit Minneapolis in het Journal of the American Medical Association, dat een apotheker de medicatie snel bijstelde als de metingen een te hoge bloeddruk aangaven. De internetgroep slikte dan ook duidelijk wat meer pillen. (NRC)

Risico huwelijk neef-nicht: 3 procent

Amsterdam. Uit neef-nichtrelaties worden net zoveel kinderen met een geboorte-afwijking geboren als bij 35-plus-vrouwen die moeder worden. In beide risicogroepen heeft ongeveer 3 procent van de baby’s een aangeboren afwijking. De kans erop is bijna twee keer zo groot, vergeleken met baby’s van 20- tot 35-jarige moeders, waarbij de vader geen neef is. De cijfers komen uit onderzoek onder bijna 11.500 kinderen die tussen 2007 en 2011 in de Britse stad Bradford zijn geboren. Het gaat om geboorte-afwijkingen – geestelijk of lichamelijk – waar de kinderen echt last van hebben. Ruim een derde van de baby’s in die Born in Bradford Study is van Pakistaanse afkomst. En daar weer een derde van is kind uit een neef-nichthuwelijk, schrijven de onderzoekers in een vandaag online gepubliceerd artikel in The Lancet. (NRC)

In maart zijn hier 85.000 bruinvissen

Amsterdam. In de lente wemelt het Nederlandse deel van de Noordzee van de bruinvissen (Phocoena phocoena). Dat blijkt uit vliegtuigtellingen die onderzoekers van IMARES op Texel in 2010 en 2011 uitvoerden. In maart telden zij de meeste bruinvissen: 743, zo schrijven ze in het juninummer van Lutra. Ze extrapoleren dat aantal naar 85.000 bruinvissen in Nederlandse wateren. Dat is ongeveer drie keer zo veel als in juli en november en bijna de helft van de totale bruinvispopulatie in de zuidelijke Noordzee. De onderzoekers telden de meeste bruinvissen in een strook tussen de zandbank Bruine Bank en Borkumse Stenen. (NRC)

Twee manen Pluto

Amsterdam. De twee kleinste maantjes van de dwergplaneet Pluto hebben een officiële naam, zo maakte de Internationale Astronomische Unie dinsdag bekend. ‘P4’ heet voortaan Kerberos, naar de driekoppige hellehond in de Griekse mythologie. Het andere, ‘P5’, heet nu Styx, naar de mythologische rivier die de wereld van de levenden scheidt van het rijk der doden. De twee maantjes waren in 2011 en 2012 ontdekt met de Hubble Space Telescope en verhoogden het aantal Plutomanen tot vijf. Kerberos is slechts zo’n 25 kilometer in doorsnee en Styx zelfs nog iets kleiner. (NRC)