Kortkolom economie

Skimfraude met pinpassen gedaald

Amsterdam. Volgens de vier grote Nederlandse banken zijn de maatregelen tegen het skimmen van pinpassen een succes. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. De banken blokkeren sinds vorig jaar transacties buiten Europa. Op verzoek kan de blokkade worden opgeheven. Sinds de maatregelen van kracht werden, is de skimfraude volgens Rabobank, ABN Amro en SNS Reaal met zo’n 80 procent afgenomen. ING noemt geen exacte cijfers, maar spreekt van een „significante afname”. Bij skimmen maken criminelen een kopie van de magneetstrip op een pinpas. Tegelijkertijd filmen ze het intoetsen van de pincode, waarna ze een rekening kunnen leeghalen. Om skimmen tegen te gaan, kan binnen Europa alleen nog met de moeilijk te kraken chip op de pinpas worden betaald. Buiten Europa is pinnen met de magneetstrip nog wel mogelijk. Om die reden sturen skimmers de gestolen kaartgegevens vaak naar het buitenland. (Novum)

Inflatie in Nederland stijgt tot 2,9 procent

Amsterdam. De inflatie in Nederland is in juni licht gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,9 procent, tegen 2,8 procent in mei. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Voornaamste oorzaak voor de stijging zijn de hogere benzineprijzen.

Gemiddeld kostte een liter euro 95 in juni 1,73 euro. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had een verlagend effect op de inflatie. Nederland behoort sinds de btw-verhoging van 19 naar 21 procent tot de eurolanden met het hoogste inflatiecijfer. (Novum)

Yahoo koopt softwarebedrijf Xobni

Amsterdam. Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft softwarebedrijf Xobni overgenomen. Volgens Amerikaanse media is er een bedrag van 30 tot 40 miljoen dollar (zo’n 23 tot 31 miljoen euro) gemoeid met de overname. Xobni maakt software waarmee contactgegevens uit sms’jes en e-mails worden verzameld. In mei nam Yahoo blogdienst Tumblr over voor 1,1 miljard dollar. De algemeen directeur van Yahoo, Marissa Mayer, probeert het bedrijf nieuw leven in te blazen. (Novum)

Top camerafabrikant Olympus veroordeeld

Tokio. De voormalig topman van de Japanse cameraproducent Olympus is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar cel. Een rechtbank in Tokio achtte Tsuyoshi Kikukawa schuldig aan boekhoudfraude. Samen met twee andere bestuurders verdonkeremaande Kikukawa 117,7 miljard yen (900 miljoen euro) aan verliezen. De twee andere bestuurders kregen ook voorwaardelijke straffen. (AP)

Omzet supermarkten neemt toe

Amsterdam. De omzet van supermarkten is in juni toegenomen met 3,7 procent ten opzichte van juni 2012. Dat meldt onderzoeksbureau Gfk vandaag. Supermarkten verkopen steeds meer producten via aanbiedingen, meldt Gfk ook. (Novum)