Kortkolom cultuur

Tate Modern krijgt miljoenenschenking

Londen. Het Britse museum Tate Modern heeft een schenking van 10 miljoen pond (11,7 miljoen euro) ontvangen van de Israëlische scheepsmagnaat Eyal Ofer. Dat geld is bestemd voor het opknappen en uitbreiden van het museum. Aan de zuidkant wordt een nieuw gebouw toegevoegd, waardoor het museum 60 procent (21.000 m2) meer ruimte krijgt. In 2016 gaat de nieuwe vleugel open. Het project kost in totaal 215 miljoen pond (252 miljoen euro). Daarvan is, de gift van Ofer meegerekend, 85 procent gefinancierd. Als dank wordt een zaal naar hem vernoemd. (BBC)

Filmfestival Venetië: Bullock en Clooney

Amsterdam. De sciencefictionfilm Gravity met George Clooney en Sandra Bullock in de hoofdrol opent op 28 augustus het 70ste Filmfestival van Venetië. De 3D-film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón gaat over twee astronauten tijdens een mislukte ruimtewandeling. Bernardo Bertolucci (Last Tango in Paris) wordt juryvoorzitter. (BBC)

Radio 4 Prijs voor zangeres Tania Kross

Amsterdam. Mezzosopraan Tania Kross krijgt de Radio 4 Prijs. Dat werd vanochtend bekendgemaakt. Kross (36), cum laude afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium en onder meer winnares van het Cristina Deutekom Concours, was deze week nog te beluisteren in de opera Katibu di shon. De jury roemt haar als „een veelzijdige zangeres, die op inspirerende wijze bruggen slaat naar een nieuw en jonger publiek”. Kross krijgt de prijs uitgereikt op 16 februari 2014 tijdens een concert in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. (NRC)

El Greco geveild voor record: 11 miljoen

Amsterdam. Bij Sotheby’s in Londen is gisteravond het schilderij De heilige Dominic in gebed van El Greco (1541-1614) geveild voor 9,2 miljoen pond (10,8 miljoen euro). Nooit eerder bracht een werk van een Spaanse oude meester zo veel op. Het schilderij is een van de 141 werken uit de collectie van de in 2002 overleden Duitse verzamelaar Gustav Rau. De opbrengst is bestemd voor Unicef, onder meer voor een ziekenhuis in Congo. (NRC)