Kortkolom binnenland

230 gevallen van mazelen bij kinderen

Enschede. Het aantal geregistreerde gevallen van mazelen is opgelopen tot 230. De afgelopen week zijn 69 nieuwe zieken gemeld, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er zijn twee kinderen opgenomen in het ziekenhuis, waarmee het aantal ziekenhuisopnames op zeven staat. Het echte aantal zieken ligt veel hoger. Niet alle patiënten gaan naar de huisarts. De besmetting doet zich vooral voor in reformatorische kring – ofwel in dorpen in de Biblebelt – waar relatief veel ouders hun kinderen niet laten vaccineren. Landelijk is 95 procent van de kinderen gevaccineerd tegen mazelen, in de Biblebelt soms nog geen 80 procent. Mazelen kan dodelijk zijn. Het RIVM verwacht dat de uitbraak in het najaar het hoogtepunt bereikt. (NRC)

Regels voor dokter psychiatrisch patiënt

Amsterdam. Er komt een officiële lijst met beroepen die ‘hoofdbehandelaar’ mogen zijn van een patiënt met psychische of psychiatrische klachten. Op die lijst staan vanaf januari 2014 onder meer de psychiater, psychotherapeut (psycholoog) en psychiatrisch verpleegkundige. Dit stelt minister Edith Schippers (VWS, VVD) in een brief die ze gisteren aan de Tweede Kamer stuurde. Aanleiding is de Europsyche-casus, een nu failliet bureau dat ongekwalificeerde hulpverleners inzette. (NRC)

Snelheidsboetes niet ten onrechte gegeven

Amsterdam. In slechts 0,006 procent van de gevallen is de afgelopen zeventien maanden op de snelwegen ten onrechte een snelheidsboete opgelegd omdat het meetsysteem campers en bestelbusjes aanzag voor auto’s met een aanhanger. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid, VVD) aan de Tweede Kamer. Hij liet onderzoek doen na berichten dat het systeem van trajectcontroles geen onderscheid maakt tussen auto’s met aanhanger, die maar negentig kilometer per uur mogen, en bijvoorbeeld campers. Het blijkt te gaan om 155 foutieve boetes op 2.483.859. Hierbij gaat het overigens alleen om door de politie gecorrigeerde boetes. (NRC)

RIVM wil nader onderzoek shisha-pen

Amsterdam. Het is onduidelijk of langdurig gebruik van de zogeheten shisha-pen schadelijk is. Daarom moet er meer onderzoek komen naar hoe consumenten de elektronische waterpijp, in de vorm van een pen, precies gebruiken. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In het voorjaar ontstond ophef over de pen omdat kinderen de pen zouden gebruiken als ‘oefensigaret’. (Novum)

OM wil ouders dode baby toch vervolgen

Amsterdam. Het OM wil dat de ouders van een acht maanden oude baby uit Arnhem die in 2010 overleed toch vervolgd worden. Vorige week verklaarde de rechtbank in Arnhem het OM niet ontvankelijk omdat justitie de verdachten misleid zou hebben tijdens het onderzoek. De baby overleed kort na aankomst in een ziekenhuis. Het kind had onverklaarbare verwondingen, de ouders werden opgepakt. (Novum)