kort

NOVUM50:MINISTER KAMP BEZOEKT LOPPERSUM EN ZEERIJP:ZEERIJP;03JUL2013-NOVUM08:MINISTER KAMP:ZEERIJP; 03jul2013 - Minister Kamp bezoekt de provincie Groningen wederom. Tijdens zijn overnachting vond wederom een aardschok plaats met als epicentrum Garrelsweer. Bij restaurant De Diek'n in Zeerijp werd de toegestroomde pers te woord gestaan. Daarbij gaat het gewone leven in Zeerijp natuurlijk ook gewoon door. NOVUM/adh/str. Anjo de HaanNovum/adh/str.Anjo de Haan Novum ANJO DE HAAN

Universiteiten

UvA en VU fuseren de bètafaculteiten

Amsterdam. - De fusie tussen de bètafaculteiten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) gaat door. De colleges van bestuur van de universiteiten hebben daartoe deze week een „voorgenomen besluit” getroffen. De komende maanden krijgen de medezeggenschapsorganen van werknemers en studenten inspraak. Naar verwachting wordt het besluit in december definitief. Met de samenvoeging van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA en de faculteiten Exacte Wetenschappen en Aard- en Levenswetenschappen van de VU ontstaat een bètafaculteit met 9.000 studenten, 3.000 medewerkers en een jaarlijks budget van 250 miljoen euro. Onder studenten en werknemers bestaat onrust over de fusie, die vorig jaar werd aangekondigd. Roos Bol, voorzitter van de studentenraad van de bètafaculteit van de UvA, noemde in deze krant de plannen niet goed doordacht. „De bestuurders hebben te weinig aandacht voor de risico’s en nadelen van een fusie.” In Het Parool spraken dit weekend medewerkers de angst uit dat het samengaan van de bètafaculteiten uiteindelijk zal leiden tot „een stiekeme fusie” van de universiteiten als geheel. NRC

Groningen

150 schademeldingen na aardbevingen

Garrelsweer. - Noord-Groningen is dinsdagnacht even na één uur opnieuw opgeschrikt door een aardschok als gevolg van de gaswinning. De beving had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter en valt daarmee onder de „zwaardere aardbevingen” in het gebied, aldus Bernard Dost van het KNMI. De NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning, heeft 150 schademeldingen ontvangen. Het betreft vooral scheuren in muren en losgekomen pleisterwerk. Het epicentrum van de beving lag bij Garrelsweer. De beving was op drie kilometer diepte. De beving is tot in de wijde omtrek gevoeld, onder meer in de stad Groningen, Uithuizen en Appingedam. Juist gisteren bezocht minister Kamp (Economische Zaken, VVD) Noord-Groningen om bestuurders en bewoners bij te praten over zijn onderzoeken naar het verband tussen bevingen en gaswinning. Advies van het Staatstoezicht om minder gas te winnen, sloeg hij tot nu toe in de wind. NRC