kort

Claim

Slotervaartziekenhuis beschuldigt Erbudak van zelfverrijking

Amsterdam. - Het Slotervaartziekenhuis claimt 1 miljoen euro van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en van Simed, een bedrijf dat toeleverancier is van Slotervaart. De huidige leiding van het ziekenhuis vermoedt dat Simed als stroman fungeerde bij een investering in Turks vastgoed. De aantijgingen zijn dat het bedrijf met hulp van „valse facturen” een privéschuld van Erbudak op het ziekenhuis heeft afgewenteld, zo blijkt onder meer uit documenten die in bezit zijn van deze krant. Het bedrijf in Utrecht noemt de beschuldigingen „ongegrond” en „onterecht”. Simed vermoedt dat de beschuldigingen niet los gezien kunnen worden van de vete tussen de familie Schram en Erbudak en haar familie over het Amsterdamse ziekenhuis. De huidige leiding van het Slotervaartziekenhuis baseert de beschuldigingen op interne onderzoeken na het vertrek van Erbudak en wil niet inhoudelijk reageren. Erbudak werd eerder dit jaar na een conflict met de commissarissen geschorst en ontslagen. Vandaag dient voor de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof een aandeelhoudersgeschil rond het ziekenhuis. NRC

Raciale haat

Europarlement heft immuniteit Le Pen op

Straatsburg. - Het Europees Parlement heeft de onschendbaarheid van de Franse europarlementariër en leider van het extreem-rechtse Front National Marine Le Pen ingetrokken. De Franse justitie wil Le Pen vervolgen wegens het ‘zaaien van raciale haat’. Ze had in 2010 het bidden van moslims op straat vergeleken met de bezetting van Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. AFP