Kamer: banken voortaan verplicht schade door phishing te vergoeden

Een melding op de website van de ING bank naar aanleiding van de cyberaanval.
Een melding op de website van de ING bank naar aanleiding van de cyberaanval. ANP / Robin Utrecht

Klanten die op hun bankrekeningen slachtoffer zijn van online fraude als phishing of malware moeten geleden schade voortaan door hun bank vergoed krijgen. De Tweede Kamer stemde vandaag in met een voorstel hiervoor van PvdA en SP.

Nu verschilt het beleid voor dit soort schadevergoedingen nog per bank en zelfs binnen banken. De Kamer vindt dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat online bankieren veilig is, zeggen de Kamerleden. Voorwaarde is wel dat mensen niet ‘grof nalatig, roekeloos of met opzet’ hebben gehandeld.

Banken moeten allemaal dezelfde voorwaarden gaan hanteren. De Kamer bepaalde verder dat het kabinet verder onderzoek moet doen naar de voor- en nadelen van een schaderegeling voor ondernemers bij langdurige uitval van het online betalingsverkeer. Ook moeten de normen onder de loep worden genomen voor veiligheid en beschikbaarheid van het online betalingsverkeer, waaronder pinbetalingen.