Weggestuurd bij Nirvana én Soundgarden, toen het leger in

Jason Everman wordt wel de ‘grunge Pete Best’ genoemd. Best werd uit The Beatles gezet vlak voordat ze doorbraken. Zoiets gebeurde bij Everman ook, twee keer zelfs. Hij speelde in Nirvana en Soundgarden, maar beide bands gingen later zonder hem wereldfaam tegemoet. Jason Everman wordt wel de ‘grunge Pete Best’ genoemd. Best werd uit The Beatles gezet vlak voordat ze doorbraken. Zoiets gebeurde bij Everman ook, twee keer zelfs. Hij speelde in Nirvana en Soundgarden, maar beide bands gingen later zonder hem wereldfaam tegemoet. Dus voegde hij zich bij de Special Forces van het leger.

Deel van de hoes van 'Bleach', het debuutalbum van Nirvana.

Jason Everman wordt wel de ‘grunge Pete Best’ genoemd. Best werd uit The Beatles gezet vlak voordat ze doorbraken. Zoiets gebeurde bij Everman ook, twee keer zelfs. Hij speelde in Nirvana en Soundgarden, maar beide bands gingen later zonder hem wereldfaam tegemoet. Dus voegde hij zich bij de Special Forces van het leger. The New York Times schreef zijn fascinerende verhaal op.

Als twintiger leek het Jason Everman uitzonderlijk mee te zitten. Via een vriend werd hij gekoppeld aan Kurt Cobain en Krist Novoselic, die toen net bezig waren met Nirvana. Hij werd gitarist van de band en was zelfs degene die de 606,17 dollar die nodig was om debuutalbum Bleach op te nemen, voorschoot (en nooit terugkreeg).

http://youtu.be/UbEXYndpAcg

Een ontnuchterende tour - van optreden naar optreden op elkaars lip zitten in een smerig busje - zorgde er echter voor dat hij er weer uitgegooid werd.

Het leek korte tijd het beste wat hem kon overkomen, want vervolgens wilde Soundgarden hem hebben als basgitaarspeler. De band van Chris Cornell was destijds nóg veelbelovender in de muziekscene van Seattle. Maar na een jaar touren werd Jason ook daar aan de kant gezet.

Dus werkte hij zich in de jaren daarna in het leger op tot de Special Forces, als het even kon zonder het ooit over zijn verleden te hebben.

Then the sergeant walked over, pointing to a page in the magazine. “Is this you?” It was a photo of the biggest band in the world, Nirvana. Kurt Cobain had just killed himself, and this was a story about his suicide. Next to Cobain was the band’s onetime second guitarist. A guy with long, strawberry blond curls. “Is this you?” Everman exhaled. “Yes, Drill Sergeant.”

Lees het hele verhaal van Clay Tarver op de site van The New York Times (4.791 woorden, ongeveer 22 minuten leestijd). NRC sprak vorig jaar met Everman; dat interview kunnen abonnees hier terugvinden.

    • Peter Zantingh