In het Westen is dit moeilijk te begrijpen

De betogers in Egypte die in 2011 de straat op gingen voor de democratie eisten nu de val van een gekozen president. Velen juichen de militaire coup toe.

President Morsi is democratisch gekozen. Waarom wacht de bevolking niet drie jaar, tot zijn termijn erop zit?

Alfred Raouf, stichtend lid van de oppositiepartij Dostour: „Dat argument gaat alleen op binnen de context van een goed geoliede democratie, waarin alle instellingen goed werken en waar ieders rechten gegarandeerd zijn. Je kan de Europese regels niet zomaar toepassen op Egypte. Morsi heeft een corrupt systeem geërfd. Maar hij heeft niet geprobeerd dat te veranderen; hij heeft het zich eigen gemaakt door zijn eigen mensen op strategische plaatsen te zetten.”

Mahmoud Salem, blogger en politicus, in de Daily News Egypt: „Beste westerse analisten en commentatoren. Kom ons alstublieft niet vertellen dat wij niet het recht hebben om een regime omver te werpen dat onze rechten schendt, ons vermoordt, zichzelf boven elke rekenschap plaatst en niet in staat is om zelfs de basisfuncties van een staat te vervullen omdat het nepotisme verkiest boven efficiëntie. Jullie hebben instellingen, wij niet. Jullie hebben rechten die gegarandeerd zijn in de grondwet, wij niet. Wij zullen niet zwijgen tot die rechten verankerd zijn. We zullen elk regime omverwerpen dat probeert ons die rechten af te pakken.”

Hoe kan het dat de Egyptenaren nu staan te juichen voor het leger? Zijn ze de maagdelijkheidstesten en het Maspiro-bloedbad nu al vergeten?

Nervana Mahoud, op haar blog: „In 2011 hebben de Egyptenaren beloofd dat ze zouden terugkeren naar Tahrir als de politici hen in de steek zouden laten. Op 30 juni hebben ze dat gedaan. Met stijl. Het is jammer om te zien hoe westerse commentatoren hun politiek inzicht onderschatten. Ik twijfel er niet aan of deze menigte keert zich opnieuw tegen het leger als dat zijn macht misbruikt.”

Noor Noor, activist tegen de militaire junta: „Het is beangstigend maar niet verrassend om te zien hoe gretig sommige mensen zijn voor een terugkeer van de militaire dictatuur. Natuurlijk is dat uit frustratie over het afgelopen jaar en dat is uiteindelijk Morsi’s fout. Het was veelzeggend dat ex-stafchef Sami Anan, die maandag ontslag nam als adviseur van Morsi, nu zegt dat hij aan een politieke carrière denkt. De terugkeer van de militairen in de politiek is een mogelijkheid.”

Dreigt als het leger Morsi afzet, geen Algerijns scenario, waar een wrede burgeroorlog uitbrak toen de verkiezingsuitslag werd geannuleerd?

Khaled Fahmy, professor, op Madamasr.com: „In Algerije hebben de fundamentalisten nooit de kans gekregen om te regeren. Niet een militair fiat maar hun eigen wanbeheer heeft hier in Egypte geleid tot hun val. Egypte heeft ook al eerder geflirt met geweld: in de jaren negentig voerden de fundamentalisten een woeste campagne tegen de staat. Dat was een mislukking. Dit wil niet zeggen dat de fundamentalisten zich niet zullen wreken. Maar ik denk niet dat het tot een burgeroorlog komt.”

Gehad al-Haddad, woordvoerder van de Moslimbroederschap, dinsdagavond na Morsi’s toespraak: „De situatie is zorgwekkend, ja, maar wij hadden geen andere keuze. We kunnen niet opnieuw zestig jaar dictatuur riskeren.”

Bassem Youssef, komiek, via Twitter: „Na Morsi’s ‘Nero-speech’ is de show deze week afgelast tot de rust terugkeert. Dit is niet meer om te lachen.”

Noor Noor, activist: „We zijn kortzichtig geworden. Neem de elektriciteit: het is Morsi’s fout dat hij het probleem niet heeft opgelost maar hij heeft het geërfd van Mubarak. Als Morsi weg is wie gaan we dan de schuld geven?”

    • Gert Van Langendonck