In het sukkelstraatje

Foto EPA / Yoan Valat

Johnny heeft Gerda en Jurgen heeft Joke. De ongelukkige Jurgen Van den Broeck is weer eens gevallen in de Tour. De tweede VDB werd in de afgelopen vier Tours twee keer vierde en twee keer moest hij opgeven.

Gisteren viel hij op zijn knie vlak voor de finish. Op advies van wegkapitein Bram Tankink rijdt Belkin tegenwoordig achteraan in het peloton tijdens de sprint, maar Van den Broeck rijdt liever ‘attent vooraan’, ook al is het risico op vallen daar veel groter. We moeten nu niet zeggen dat hij verder naar achter had moeten zitten, aldus ploegleider Marc Wauters, “dat zijn vijgen na Pasen.”

Een man, die op zijn Twitterfoto in een bruidsjurk op een crossfiets rijdt, twittert dat Jurgen op dit moment “gene vélo meer kan zien”. Dat hoeft ook niet, hij heeft zijn vriendin Joke om naar te kijken. Ze zal hem op het vliegveld opwachten.

Toch vreemd dat de communicatie tussen Van den Broeck en zijn vriendin op dit moment via Twitter verloopt. Hij schrijft naar haar over “de zwaarste teleurstelling in men carriere” en zij zegt fier op hem te zijn. Tussen haar teleurstelling door twittert Joke over het stukgelopen huwelijk van Hollywoodvrouw Astrid Bryan.

Twitter avatar vdb_jurgen jurgen vdb @JokePeeters1 het is de zwaarste teleurstelling in men carriere.. Gisteren leek alles nog goed,deze nacht geen minuut geslapen van de pijn

Joke is niet te benijden. Straks heeft ze weer wekenlang een mokkende Jurgen op de bank die zijn been niet mag bewegen.

Lotto Belisol had, net als heel België, al hun hoop op VDB gevestigd die wederom als een monnik naar de Tour had toegeleefd en nu echt op het podium hoopte. “Jurgen zit al een heel seizoen in het sukkelstraatje”, zei coach Marc Lamberts vandaag. En collega-renner Frederik Willems: “Er zit niets anders op dan voor Greipel te werken.”

Greipel mag blij zijn met dit enthousiasme van zijn ploeggenoten. Misschien krijgt hij ook nog wel een tweet van Joke.

    • Alex van der Hulst