Ibn Ghaldoun komt onder christelijk schoolbestuur

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun uit Rotterdam wordt overgenomen door de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs te Rotterdam en omstreken (CVO). De middelbare school sluit niet, maar gaat waarschijnlijk onder een andere naam verder. Leerlingen blijven wel lessen volgen in hetzelfde schoolgebouw.

Dat maakten de besturen van Ibn Ghaldoun en CVO vanochtend bekend. De islamitische scholengemeenschap kwam dit voorjaar in opspraak omdat uit de kluis de opgaven van 27 vakken van het eindexamen werden gestolen. De opgaven zijn verkocht en via internet verspreid.

Ibn Ghaldoun kent een bewogen geschiedenis. In 2008 werd bekend dat de school ruim 1,2 miljoen euro moest terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. De schoolleiding had dit bedrag onrechtmatig besteed. Zo was het geld gebruikt voor reizen naar Saoedi-Arabië waaraan – behalve leraren, personeel, leerlingen en ouders – ook buitenstaanders hadden deelgenomen. Verder stonden er werknemers op de loonlijst, onder wie imams, die geen aantoonbare activiteiten hadden verricht voor de school.

Ook het onderwijs van Ibn Ghaldoun was niet altijd op orde. Het kreeg van de Inspectie van het Onderwijs een zeer slechte beoordeling. De laatste jaren lieten de resultaten echter een sterke verbetering zien.

De CVO gaat beslissen over hoe het verder moet met het islamitisch onderwijs in Rotterdam. De overname gebeurt op verzoek van het bestuur van Ibn Ghaldoun. De school zou rond het middaguur met een uitgebreide verklaring komen.

Het is nog onduidelijk wat de overname van Ibn Ghaldoun door de CVO betekent voor de islamitische identiteit van de school. De leiding hanteert strenge regels. Er zijn aparte bidruimtes in de school. Gymlessen worden afzonderlijk voor jongens en meisjes gegeven. Ook de biologieles over voortplanting vindt plaats in twee groepen.

Voor de diefstal van de examens zitten op dit moment vier leerlingen van de school vast. Eén van hen werd gisteren gearresteerd. Het gaat om het 16-jarige zusje van een van de andere arrestanten. Deze scholiere zit al sinds 9 juni in voorarrest. Het zusje wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal, meldt justitie.

In totaal zijn nu tien verdachten voor de examenroof aangehouden. Het gaat om acht leerlingen van Ibn Ghaldoun, een 22-jarige man die het examen Frans op internet zette en een 17-jarige Rotterdammer.