Greipel troeft concurrentie af om zege, Gerrans verliest geel aan Impey

André Greipel heeft donderdag de zesde rit in de Tour de France gewonnen. De Duitse sprinter van Lotto-Belisol was na 176 kilometer met overmacht de sterkste in Montpellier. Peter Sagan eindigde als tweede, gevolgd door Marcel Kittel en Mark Cavendish. Danny van Poppel was op de achtste plaats de beste Nederlander.

De finale van vanmiddag:

Geletruidrager Simon Gerrans kwam op lichte achterstand binnen en moest de leiding in het algemeen klassement afstaan aan ploeggenoot Daryl Impey. De twee renners van Orica-Greenedge stonden voorafgaand aan de zesde rit nog in dezelfde tijd genoteerd.

Voor Greipel was het zijn eerste etappezege deze Tour en bovendien een welkom succes voor zijn ploeg Lotto-Belisol.

“Ons doel was een etappeoverwinning. Alles wat we hierna nog halen is bonus. Ik had de jongens verteld dat ze zo lang mogelijk moesten wachten en we kwamen pas op twee kilometer voor de streep op kop. Ambities voor het groen? Ik sprint gewoon mee, je weet nooit wat er kan gebeuren in de Tour.”

De etappe van vandaag

Profiel van de zesde etappe. Infographic van ANP

De zesde etappe blijft vermoedelijk niet lang in het geheugen van wielerliefhebbers gegrift. Sterker nog, van enige spanning was lange tijd geen sprake.

De Spanjaard Luis Angel Mate demarreerde uit het vertrek, maar de renner van Cofidis werd op 130 kilometer van de meet alweer ingerekend. Reden was een verderop gelegen tussensprint, waar de sprintersploegen wel oren naar hadden. Greipel won voor Cavendish en Kristoff en sprokkelde wat punten voor de groene trui.

Saai, voorspelbaar maar toch val Cavendish

Het vervolg van de etappe verliep saai en voorspelbaar. Aan kop van het peloton werd een straf tempo gehanteerd, waardoor geen enkele renner heil zag in een ontsnapping. Ook de vooraf gevreesde wind, die mogelijk voor waaiervorming kon zorgen, speelde geen rol.

Cavendish, gisteren nog de winnaar, kwam op ruim dertig kilometer van de meet ten val, maar keerde vrij snel weer terug in het peloton. De Brit oogde redelijk ongeschonden, maar kwam er in de massasprint niet aan te pas.

Eerste prominente klassementsrenner stapt af

Jurgen van den Broeck, de nummer vier van vorig jaar, ging vandaag niet meer van start. Vlak voor de etappe van vandaag legde Lotto-manager Marc Sergeant het afstappen uit:

De top 5 van vandaag

 1. André Greipel (Lotto Belisol)
 2. Peter Sagan (Cannondale)
 3. Marcel Kittel (Argos)
 4. Mark Cavendish (Omega Pharma Quickstep)
 5. Juan José Lobato (Euskaltel-Euskadi)

De top 5 in het algemeen klassement

 1. Daryl Impey (Orica Greenedge) 22:18:17
 2. Edvald Boasson Hagen (Sky) +3
 3. Simon Gerrans (Orica Greenedge) +5
 4. Michael Albasini (Orica Greenedge) +5
 5. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +6

De etappe van morgen

Ondanks een redelijk aantal colletjes is de etappe van vrijdag 5 juli aantrekkelijk voor sprinters, maar natuurlijk ook de aanvallers. Het zal er aan liggen hoe hard de koers in wordt gemaakt in de eerste klimmetjes van de dag. Een dagje voor Thomas ‘Titi’ Voeckler?

Etappekaarten via Cycling the Alps. Het etappeverslag komt van persbureau Novum.

  • Jules Seegers