Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Gerechtshof: geen onderzoek naar wanbeleid bij Slotervaartziekenhuis

ANP / Koen van Weel

Er komt geen onderzoek naar wanbeleid bij het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. De Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam heeft vanavond in een spoeduitspraak de eisen naar zo’n enquête grotendeels afgewezen.

De Ondernemingskamer, gespecialiseerd in conflicten tussen aandeelhouders, vindt dat eisers van een onderzoek te ver op afstand staan van het Slotervaartziekenhuis. Het gaat om aandeelhouders, in dit geval de kinderen van voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak, die indirect eigenaar zijn van het ziekenhuis. Tussen hen en het Slotervaart staan nog één of meer vennootschappen.

Mogelijk wel onderzoek naar wanbeleid aandeelhouders

De kans bestaat wel dat er een onderzoek wordt gelast naar wanbeleid bij een of meer houdstermaatschappijen van het ziekenhuis. Daarbij zijn de kinderen van Erbudak wel direct betrokkenen. Het hof zal naar verwachting volgende week hierover een oordeel vellen.

Het Amsterdamse ziekenhuis gaf eerder dit jaar voor 5 miljoen euro aandelen uit aan Delta Onroerend Goed, een maatschappij uit Velsen-Noord die een van de grootste kredietverschaffers is. Het ziekenhuis kreeg geen geld: er werd een deel van een krediet omgezet in aandelen. Daardoor voelen andere aandeelhouders zich buitenspel gezet.

‘Boekhoudkundige EPO’

Het ziekenhuis stelde tot nu toe dat die actie nodig was omdat de bank erom vroeg. Maar vanmiddag bleek op de zitting dat ING er niet om had gevraagd en er niet over geïnformeerd was door de huidige leiding van het ziekenhuis.

Bestuurder Dees Brandjes zei tegen de rechter dat ING niet vooraf op de hoogte was gesteld omdat van tevoren werd ingeschat dat de bank ontevreden zou zijn met de actie. ING eiste meer zekerheden door de problemen rond het ziekenhuis. De advocaat van de familie van Erbudak noemde die ‘reddingsactie’ een schijntransactie omdat het ziekenhuis niet één euro extra kapitaal kreeg. Zij sprak van “boekhoudkundige EPO”.

Geschorst en ontslagen

Slotervaart kwam in het nieuws doordat het begin dit jaar als enige ziekenhuis in Nederland geen contract kreeg van zijn grootste zorgverzekeraar, in dit geval Achmea. Daardoor waren patiënten onzeker of hun zorg vergoed zou worden. De opbrengsten liepen in de maand februari daardoor 8 procent terug, claimde een advocaat van het ziekenhuis vanochtend.

Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak werd door conflicten hierover geschorst en daarna ontslagen. Zij heeft geen ambities meer om terug te keren bij het ziekenhuis, maar is voor haar kinderen uit op meer zeggenschap bij en eigendom van het ziekenhuis.