‘Franse inlichtingendienst verzamelt privégegevens’

Foto ANP/ Lex van Lieshout

De Franse inlichtingendienst DGSE verzamelt privégegevens van Franse burgers door telefoons, e-mails en activiteiten op sociale media in Frankrijk en het buitenland te monitoren. Dat meldt de Franse krant Le Monde vanmiddag.

Afluisterpraktijken Franse inlichtingendienst illegaal

Volgens Le Monde heeft de Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) signalen van computers en telefoons in Frankrijk, evenals tussen Frankrijk en andere landen, onderschept. Daarbij gaat het niet om de inhoud van de telefoongesprekken, maar om een kaart te maken van ‘wie met wie in gesprek is’. Volgens Le Monde zijn de afluisterpraktijken, die ze met die van de Amerikaanse NSA-dienst vergelijken, illegaal.

Le Monde baseert het stuk op anonieme bronnen binnen de inlichtingendienst en op uitspraken van inlichtingenambtenaren. E-mails, sms’jes, telefoongegevens en toegang tot Facebook en Twitter worden jaren bewaard in de kelder van het hoofdkantoor van DGSE in Parijs, aldus de krant.

Franse nationale veiligheidscommissie: gegevens legaal verkregen

De Franse nationale veiligheidscommissie en de parlementaire inlichtingencommissie spreken het artikel in Le Monde tegen. Volgens de diensten zijn alle verzamelde gegevens legaal verkregen en wordt de enige overheidsinstantie die communicatiegegevens krijgt door het kantoor van de minister-president onderzocht op inbraken van de veiligheid.

Der Spiegel: NSA luistert ook EU-diplomaten af

Vorige week meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat de NSA ook EU-diplomaten in Washington en Brussel bespioneerd heeft. Ook GCHQ, de Britse elektronische afluister-en veiligheidsdienst, heeft in het geheim inlichtingen verzameld van ‘s werelds grootste internetbedrijven als onderdeel van het grote, inmiddels beruchte, Amerikaanse internetspionageprogramma PRISM.

The Guardian publiceerde de afgelopen weken regelmatig informatie over de praktijken van de Amerikaanse en Britse geheime diensten, verkregen via klokkenluider Edward Snowden, die voor de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werkte.