Financiële onrust Z-Europa groeit

Door de politieke crisis in Portugal en tegenvallende economische cijfers in Griekenland is de eurocrisis de afgelopen dagen opnieuw opgelaaid. In Portugal en Griekenland is hierdoor de rente sterk gestegen.

Het voortbestaan van de centrum-rechtse coalitie in Portugal is in gevaar na het vertrek van de tweede gezichtsbepalende minister in twee dagen. De rente op Portugese tienjaarsobligaties steeg binnen twee dagen van 6,3 procent naar meer dan 7,2 procent. Vanochtend bleef de rente nagenoeg ongewijzigd .

Maandag maakte de impopulaire Portugese minister van Financiën Vítor Gaspar bekend af te treden, wegens gebrek aan „publieke steun”. Een dag later stapte ook de minister van Buitenlandse Zaken Paulo Portas, vicepremier en voorman van de kleinste regeringspartij CDS-PP, op. Hij is ontevreden over de nieuwe minister van Financiën, oud-staatssecretaris Albuquerque. Vandaag wordt onder leiding van de Portugese president Aníbal Cavaco Silva, bekeken of een lijmpoging kan slagen. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees Barroso, heeft aangedrongen op snelle bezwering van de politieke crisis.

Portugal kreeg lof toegezwaaid uit Brussel en Frankfurt voor het relatief strikt naleven van de afspraken met de trojka van IMF, ECB en Europese Commissie.

De trojka is kritisch over de situatie in Griekenland en vindt dat er te weinig schot zit in de verlaging van het aantal ambtenaren. Volgende week besluit de Eurogroep over een lening aan Griekenland ter grootte van 8 miljard euro. De rente op langlopende staatsobligaties in Griekenland steeg vanochtend tot 11,2 procent. In aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank vandaag, steeg vanochtend de Duitse lange rente een fractie tot 1,7 procent. Verwacht wordt dat het huidige renteniveau wordt gehandhaafd. Belangrijker is de toelichting van ECB-president Draghi. De verwachting is dat meer monetaire verruiming mogelijk blijft.

De Europese begrotingsregels worden versoepeld voor landen die investeren in infrastructuur om de economie te stimuleren en de werkloosheid te verlagen. Dat maakte Barroso gisteren bekend. De uitzonderingsregels komen bovenop de versoepelingen die al zijn toegezegd aan onder meer Spanje en Frankrijk.

De straat op tegen Brussel: pagina 21