'Eva Cassidy was een beetje koppig'

Margriet Sjoerdsma brengt ‘A Tribute to Eva Cassidy’. Zaterdag 13 juli in de Yenisei, 22:00 uur

Margriet SJOERDSMA (1983) Jazz zangeres. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 19 september 2008 ©Vincent Mentzel 2008

‘De Amerikaanse Eva Cassidy was een waanzinnig goede zangeres die nummers van anderen zong. Dat deed ze op een bijzonder eigen manier, door veel aandacht aan de teksten te besteden en ieder woord heel nauwkeurig te plaatsen. Wat mij zo raakt is dat ze uit de kern van haar wezen zong. Ze is in 1996 op 33-jarige leeftijd overleden aan kanker. Op dat moment was ze op het hoogtepunt van haar vocale kunnen.

„Ik leerde haar muziek kennen toen ik net begon te studeren aan het conservatorium. Haar versie van Fields of gold van Sting raakte me meteen heel erg, hoe oprecht en authentiek ze dat zong. Tijdens haar leven is ze nooit ontdekt. Ze was een beetje koppig; wist heel goed wat ze muzikaal wel en niet wilde. Ze maakte demo’s voor Blue Note maar ze besloot zich niet in een hokje van alleen maar jazz of soul te laten stoppen. Ze had er misschien wel vrede mee dat ze nooit is doorgebroken naar een groot publiek.

„Eva Cassidy was een ontzettende perfectionist. Op een gegeven moment kocht ze een viersporenrecorder en heeft ze veel opgenomen om haar zang te perfectioneren. Ook zijn er veel live-opnamen bewaard gebleven. Twee jaar na haar dood is ze ontdekt door BBC-discjockey Terry Wogan en kwam het album Songbird uit. Haar versie van Over the rainbow werd een hit.

„De journalist Johan Bakker schreef een boek over haar en vroeg mij te zingen bij de presentatie. Ik stond meteen in vuur en vlam, zo goed voelde het. Dan Cassidy, de broer van Eva, kwam naar Nederland en speelde viool bij een paar optredens, net als hij het op haar platen gedaan heeft. Ik besloot een voorstelling aan Eva Cassidy te wijden. Ik hoop eerst nog bij haar ouders op bezoek te kunnen om alle verhalen te horen. Op North Sea breng ik alvast een uur van de muziek, met zo nu en dan een praatje over haar leven. In de theatershow komen er wellicht ook foto’s en videobeelden bij.

„Eigenlijk zing ik covers van een zangeres die zelf ook covers zong. Veel verander ik er niet aan. Ik hou het klein, dicht bij mezelf. Ik doe het uit liefde voor Eva, maar ook voor geweldige songschrijvers als Gordon Lightfoot van wie ze nummers zong. Heel veel mensen kennen haar niet en daar wil ik verandering in brengen.”

    • Jan Vollaard