En dit is de nieuwe koning: Philippe! Of nee: Filip!

A combination picture shows (L) King Albert II of Belgium delivering his speech at the occasion of the Belgian national day in Brussels in a July 18, 2012 file photo; and (R) Crown Prince Philippe of Belgium in Brussels in a March 5, 2013 file photo. Belgium's King Albert II will give a televised address to the nation on Wednesday, the royal palace said, amid frenzied speculation in the local media that the 79-year-old monarch will step down. Philippe, 53, is next in line to the throne in the small nation where European Union headquarters are located. REUTERS/Pool (L)/Eric Vidal (R)/Files (BELGIUM - Tags: PROFILE HEADSHOT ENTERTAINMENT ROYALS) REUTERS

Prins Filip (53) lijkt niet op zijn vader. Hij is bedeesd, hij maakt in het openbaar geen grappen, hij praat gebrekkig Nederlands en is zo serieus dat zelfs kardinaal Danneels zou hem wel eens zou hebben aangemoedigd om meer van het leven te genieten. Politici denken dat hij meer op zijn oom lijkt: koning Boudewijn die zich jarenlang over Filip ontfermde, omdat hij in hem zijn opvolger zag.

Filip – Franstaligen schrijven Philippe – heeft nu al jaren geen blunders gemaakt. Maar van zijn imago van ‘prins flater’ zal hij niet snel af komen. Filip wordt gezien als onhandig en niet al te slim. Ook zijn vrouw Mathilde komt over als stijfjes en ook haar Nederlands is slecht.

Met onverholen jaloezie keken de Belgen dit voorjaar naar de troonswissel in Nederland: van zo’n koningskoppel konden zij alleen maar dromen.

Over Filip ging al snel het verhaal dat hij zijn studie maar met moeite kon afmaken. En er was een oud-hofmaarschalk die zei: „Hij kan het niet, he? Een droevig geval. Waarom? Hij loopt als een hondje mee, handjes schudden.”

Op een handelsmissie in China, in 2004, begon Filip over „mensen en partijen” die België kapot wilden maken en hij zei: „Ik kan je verzekeren dat ze dan met mij te maken krijgen. En vergis je niet, ik ben een taaie als het moet. Ik laat niet over me heen wandelen.”

Hij dreigde er eens mee dat hoofdredacteuren niet meer op de nieuwjaarsreceptie van het Paleis mochten komen als ze zo naar over hem bleven berichten.

Filip, die twintig jaar geleden al vond dat hij klaar was voor het koningschap, kan de laatste jaren veel hebben bij geleerd. Maar het is lang niet zeker dat hij nog een kans krijgt om dat te tonen. Belgische politici hebben al jarenlang plannen om het koningschap louter ceremonieel te maken, het zou niemand verbazen als ze nu haast hebben.

    • Petra de Koning