‘Einde nadert voor Mandela, oud-president Z-Afrika in feite overleden’

Leden van de vrouwenorganisatie van het ANC bij Mandela's huis in Soweto. AP / Muhammed Muheisen

Nelson Mandela zou slechts nog bij gratie van een beademingsapparaat in leven zijn. Volgens documenten die vandaag bij de rechtbank zijn ingediend “nadert” het einde voor de 94-jarige oud-president van Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse regering sprak dit later vanavond tegen in een officiële verklaring.

AFP meldde eerder vanavond dat de documenten vandaag door de rechtbank in behandeling werden genomen in verband met de zaak van de herbegraving van zijn kinderen. Mandela’s gezondheidssituatie is “hachelijk”, staat in de papieren. “De verwachting van zijn aanstaande dood is gebaseerd op wezenlijke informatie.”

‘Permanente vegetatieve staat’

Mandela verkeert sinds vorige week in een “permanente vegetatieve staat”, zo schrijft AFP. Dit zou het geval zijn sinds president Jacob Zuma zijn geplande trip naar Mozambique plotseling afzegde.

Artsen hebben de familie sindsdien aangeraden de beademing te beëindigen, maar die wil een dergelijk besluit vooralsnog niet nemen.

Persbureau AP citeert Charlene Smith, een geautoriseerde biograaf van de voormalige antiapartheidleider:

“Hij is in feite heengegaan. Hij is er niet meer, hij is er niet meer.”

Familiegeschil

De rechtszaak waarvoor de documenten werden overlegd draaide om de laatste rustplaats van drie overleden kinderen van Mandela. De lichamen werden vandaag herbegraven op hun oorspronkelijke begraafplaats in het dorp Qunu, waar ook Mandela begraven wil worden.

Nelson Mandela’s oudste kleinzoon Mandla (39) transporteerde de begraven lichamen van zijn vader, tante en oom op eigen houtje van Qunu naar Mandela’s geboorteplaats Mvezo. Daar wil hij een toeristische attractie maken rondom de drie graven en die van Nelson Mandela.

    • Jules Seegers