Egyptisch OM heeft opperste leider Broederschap reeds te pakken

Een tegenstander van Mohammed Morsi, afgelopen vrijdag buiten het ministerie van Defensie in Kairo, bij een banier met daarop vlnr. Kairat el-Shater,Morsi, en Mohammed Badie.
Een tegenstander van Mohammed Morsi, afgelopen vrijdag buiten het ministerie van Defensie in Kairo, bij een banier met daarop vlnr. Kairat el-Shater,Morsi, en Mohammed Badie. AP / Khalil Hamra

De opperste leider van de Moslimbroederschap is, zo blijkt nu, gisteravond opgepakt in een Egyptisch kustoord. Mohammed Badie is volgens veiligheidsfunctionarissen met een legerhelikopter naar Kairo verplaatst.

AP meldt dat Badie in Marsa Matrouh, een stad aan de noordkust tussen Alexandrië en de Libische grens, werd opgepakt. Hij zou daar geresideerd hebben in een villa van een zakenman die gelieerd is aan de Broederschap.

Aanklacht: aanzetten tot geweld

Volgens AP komt de informatie van functionarissen binnen de veiligheidsdienst die niet geautoriseerd zijn om met de pers te praten en daarom anoniem wilden blijven.

Het Egyptische Openbaar Ministerie heeft ook een arrestatiebevel uit doen gaan voor Badie’s rechterhand Khairat el-Shater. Dat melden bronnen binnen de rechterlijke macht en het leger aan Reuters.

Ze worden aangeklaagd voor het aanzetten tot geweld tegen demonstranten in de omgeving van het hoofdkwartier van de Moslimbroederschap. Dat werd zondagavond aangevallen.

Badie op lange lijst met gezochte broeders

Badie is, net als de gisteravond afgezette ex-president Mohammed Morsi, een vooraanstaand lid van de Moslimbroederschap en staat genoteerd op een lijst met ruim tweehonderd gezochte prominenten binnen de Broederschap en andere islamitische groeperingen.

Adly Mansour, hoofd van het Egyptische constitutioneel hof, is inmiddels ingezworen als interim-president van het land.