Egypte masseert VS in hoop steun te behouden: geen militaire coup

De luchtmacht vloog vandaag in formatie over het Tahrirplein.
De luchtmacht vloog vandaag in formatie over het Tahrirplein. Reuters / Mohamed Abd El Ghany

De nog zittende Egyptische minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn Amerikaanse collega John Kerry ervan verzekerd: het afzetten van Mohammed Morsi is geen militaire coup.

Mohammed Kamel Amr belde vandaag met het ministerie in de Verenigde Staten. De situatie in het Midden-Oosten rust zwaar op de portefeuille van Kerry. Tevens is de definitie van wat er gisteravond in Egypte gebeurd is belangrijk omdat een militaire coup op een gekozen leider over het algemeen economische sancties tegen het betreffende land betekent.

Dit was de overweldigende wil van het volk

De Verenigde Staten leveren al jaren vitale hulp in de vorm van geld en goederen aan Egypte. Amr probeerde met zijn telefoontje te voorkomen dat dit in gevaar zou komen en benadrukte het diplomatieke belang van Egypte voor de VS.

“Amerika is een strategische partner voor Egypte en het welvaren van ons land is belangrijk voor Amerika. Ik hoop dat ze de situatie op de juiste manier interpreteren: dit is op geen enkele wijze een militaire coup. Sterker; dit was de overweldigende wil van het volk.”

Amr is een diplomaat die een dag voor het afzetten van Morsi nog zijn ontslag indiende, meldt Reuters. Hij blijft, in elk geval tot er een nieuwe technocratische interim-regering is benoemd, aan het hoofd van Egypte’s ministerie van BuZa.

‘Geen vergedlingsacties, niets onwettigs’

Volgens Amr stelde Kerry hem gerust met de woorden dat Egypte inderdaad een strategische bondgenoot is en dat de stabiliteit van het land belangrijk is. Iets minder plichtmatig was de vraag van Kerry naar de situatie rondom de mensenrechten van Morsi en zijn Moslimbroeders.

Volgens Amr zullen er geen wraakacties komen – “geen vergedlingsacties, niets onwettigs” - en heeft hij dit ook medegedeeld aan een tiental andere collega’s uit diverse landen. Ook secretaris generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties kreeg een telefoontje.

“Ik weet dat sommige mensen zeggen dat wat gisteravond is gebeurd wel degelijk een militaire coup is. En dat begrijp ik, natuurlijk. Maar wat heeft plaatsgehad was zeker, zeker geen militaire coup.”

Met de roadmap voor nieuwe verkiezingen zal er voor het leger geen enkele politieke rol zijn weggelegd , stelt Amr. Iedereen is deelnemer aan de aanstaande transitie tot een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen.