Dodelijke dilemma's

Dit Cultureel Supplement is geheel gewijd aan North Sea Jazz, dat op 12, 13 en 14 juli plaatsvindt in Ahoy Rotterdam. Hoe maak je een keuze uit het overstelpende aanbod van ruim honderdvijftig optredens op het gebied van jazz, soul, pop en world? Dit zijn de shows waar onze critici naar uitkijken.

Zanger John Legend zoekt in zijn muziek naar „een brug tussen de traditie van soulmuziek en de moderne tijd”, vertelt hij in zijn interview in deze special. Voor wie wil horen en zien wat zich aan beide kanten van die brug afspeelt, biedt de brede poproute van North Sea Jazz uitkomst.

Neem zondagavond, 18.30, de Nile. De 69-jarige legende Bobby Womack inspireerde generaties muzikanten, schreef veelvuldig gecoverde, robuuste soulklassiekers voor zichzelf en anderen en zijn carrière omspant ruim vijf decennia. Hij worstelt al jaren met zijn gezondheid maar bracht vorig jaar nog een sterk album met nieuw werk uit. Bobby Womack op het podium betekent soulgeschiedenis aan het werk zien.

En dan, een kwartier later in de Maas: de 27-jarige Miguel; maker van het mooiste, en terecht met een Grammy Award bekroonde r&b-nummer van vorig jaar; de sensuele, elektronische souljam Adorn. De r&b van Miguel is dromerig, funky en lijkt elk moment te kunnen vervliegen. Miguel is een van de topnamen in het genre van dit moment.

Deze twee aanraders zijn nog net te combineren; in andere gevallen biedt het programma dodelijke dilemma’s. Waar moet je later diezelfde zondagavond voor kiezen, wanneer de optredens van geweldige laatbloeier Charles Bradley, de belangrijkste rapper van het moment Kendrick Lamar, de legendarische jazzbassist Ron Carter, diva-extraordinaire Dionne Warwick, popheadliner Sting én Robert Glasper Experiment – eerder dit jaar met Black Radio winnaar van de Grammy Award voor het beste r&b-album – allemaal met elkaar overlappen? Gymschoenen aan, veters strikken en hier en daar wat meepikken, is het devies.

Drummer op dat laatstgenoemde album is drumgrootheid Chris Dave die regelmatig op North Sea Jazz speelde maar ditmaal voor het eerst met zijn eigen Chris Dave & The Drumhedz komt, samen met onder anderen meesterbassist Pino Palladino. Het is een opzwepend project dat jazz, hiphop en neo-soul met elkaar verbindt. Dave is een favoriet van drummer Questlove van The Roots; de sterke hiphopband die door een tv-klus niet meer veel toert maar live altijd de moeite waard is.

Naast The Drumhedz zijn ook bassist Thundercat en de Britse dubstep-pionier Mala zeer interessante acts die oud en nieuw met elkaar vermengen; met hun wortels stevig in de muzikale traditie, en hun hart in de nieuwste elektronische stromingen.

    • Saul van Stapele