Dekker: voortbestaan Ibn Ghaldoun blijft afhankelijk van onderzoeken

Leerlingen van de Ibn Ghaldounschool stappen over het kettingslot dat de actievoerders van Identitair Verzet vorige maand om de hekken deden. De actiegroep is van mening dat de leerlingen geen recht hebben om opnieuw examens te maken. ANP / Jerry Lampen

Het is nog niet helemaal zeker of scholengemeenschap Ibn Ghaldoun onder de vleugels van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (CVO) kan blijven bestaan. Dat hangt onder meer af van de uitkomsten van het strafrechtelijk onderzoek naar de examendiefstal.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei vanmiddag verder dat ook het onderzoek dat de onderwijsinspectie doet naar het bestuur moet worden afgewacht. Dekker reageert in een brief aan de Tweede Kamer op de plannen van de CVO. De vereniging wil de omstreden islamitische school voor vier tot vijf jaar onder haar hoede te nemen, zo bleek vanochtend.

Dekker wil dat er snel meer duidelijkheid komt over de plannen. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de onderzoeken van justitie en de inspectie nog in volle gang zijn. “Op basis van de uitkomsten van die onderzoeken trek ik mijn conclusies voor de toekomst van de school”, schrijft Dekker.

De inspectie onderzoekt of het bestuur van de school fouten heeft gemaakt en of de school in staat is ‘duurzaam goed onderwijs te bieden’. De uitkomsten van het onderzoek en de eventuele consequenties die Dekker eraan verbindt, worden na de zomer bekend.