Brieven

Legaliseer de xtc-markt

Ik voelde me als een kind in de snoepwinkel met het artikel 'Lachgas en sterke xtc-pil zijn in opmars' van vrijdag 28 juni. Daar wil ik graag het volgende aan toevoegen. Drugstestcentra in Nederland hebben slechts de capaciteit om 150 samples per week te testen in het lab. Er zijn dus wekelijks slechts 150 mensen die zeker kunnen weten dat hun gekochte product niet vervuild is of te sterk. De meeste pillen worden getest door ze te vergelijken met een database van eerdere tests. Deze manier is uiterst onbetrouwbaar. Producenten maken namelijk verschillende 'batches' met dezelfde drukmachine. In de ene lichting kan veel meer MDMA (werkzame stof van xtc) zitten, of zelfs gevaarlijke vervuilingen zoals PMMA of Atropine. En de pil ziet er precies hetzelfde uit. De overheid zou meer subsidie moeten verstrekken als zij het risico van xtc-gebruik wil terugdringen. Veel beter zou natuurlijk zijn om MDMA te legaliseren of gedogen, zodat we helemaal af kunnen van de onbetrouwbare illegale markt.

Tom Kiel

Drugsvoorlichter bij zorginstelling

NS doet dubbele bestelling

De NS is van plan locomotieven aan te schaffen van Bombardier. Dit is paniekvoetbal. De NS heeft al treinen gekocht van AnsaldoBreda (AB). De rechter zal AB eerst ruim de tijd geven om de gebreken in orde te brengen die door de NS geconstateerd zijn. De kans is groot dat AB deze gebreken tijdig en afdoende weet op te lossen om verder internationaal gezichtsverlies te vermijden. Dan zit de NS met goedgekeurde treinen van AB en nieuw aangekochte van Bombardier.

Dit is een verkeerde benadering van het probleem. De oplossing zou moeten zijn dat de NS treinen leent totdat AB al dan niet aan zijn rechterlijke verplichtingen heeft voldaan, een commissie van wijze mannen benoemt en stille diplomatie toepast. Er bestaan internationale wettelijke regels hoe er gehandeld moet worden in geval van technische klachten waar de NS zich niets van schijnt aan te trekken. De belastingbetaler mag straks weer de rekening betalen.

Kees de Vries

Maasdam

    • Kees de Vries
    • Tom Kiel