Bouwplan Taksim afgelast

Een rechtbank in Istanbul heeft de bouwplannen voor Taksim die aanzet waren voor wekenlange protesten tegen de regering van premier Erdogan, geannuleerd. Volgens gisteren publiek geworden documenten schaadt het project het publieke belang en hebben de ontwikkelaars voorschriften over inspraak overschreden.

De rechtbank onderstreepte het gelijk van architecten, stadsplanners en milieuactivisten die vorig jaar een rechtszaak aanspanden tegen het gemeentebestuur van Istanbul. In het omstreden plan zou het Gezipark in het hart van Taksim plaats moeten maken voor een winkelcentrum. De rechter sprak zich al op 6 juni uit, maar maakte de juridische afwegingen gisteren pas bekend.

De plannen leidden begin juni tot gewelddadige protesten die zich tot 70 steden uitbreidden. De regering heeft eerder al laten doorschemeren tegen de uitspraak in beroep te willen. Intussen zijn de autoriteiten druk met een heksenjacht op demonstranten. 175.000 berichten op Twitter en Facebook worden onderzocht op belediging van staatsambtenaren. Tientallen actievoerders zijn opgepakt.