‘Bewakers stelen zelf van Shell ’

Onderaannemers die voor Shell de diefstal van olie in de Nigerdelta zouden moeten tegengaan, zijn zelf verdacht van illegale oliewinning.

Acht werknemers van twee bedrijven die op contractbasis voor de Shell Petroleum Development Company of Nigeria werken aan de Trans-Niger-pijplijn werden onlangs gearresteerd op verdenking van bunkering, het stelen van ruwe olie.

Dit zou volgens de lokale bevolking zijn gebeurd onder het toeziend oog van de Joint Task Force, de militairen van het Nigeriaanse leger die de grootscheepse illegale oliewinning in de delta juist moeten voorkomen. Dat maakte Stakeholder Democracy Network (SDN), een lokale niet-gouvernementele organisatie in de Nigerdelta, gisteren bekend.

Shell zegt kennis te hebben genomen van de arrestaties en zegt erop te vertrouwen dat het principe dat iemand onschuldig is totdat het tegendeel is bewezen wordt toegepast. Op de beschuldigingen van betrokkenheid van de Joint Task Force wilde de persvoorlichter niet reageren. De Joint Task Force was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

De acht Nigerianen werden gearresteerd na een nachtelijke explosie van de pijplijn op 19 juni in Bodo, niet ver van grote stad Port Harcourt. Onlangs sloeg Shell alarm over de schaal van oliediefstal en vandalisme in de Nigerdelta en de schade ervan aan Nigeria’s economie en milieu. De criminele activiteiten worden over het algemeen toegeschreven aan derden.

    • Femke van Zeijl