Beste essaybundel afgelopen vijf jaar geschreven door Eric de Kuyper

Eric de Kuyper (1942) heeft met de bundel Applaus de vijfjaarlijkse essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gewonnen, meldt uitgeverij Vantilt in een persbericht. De jury prijst de veelzijdige De Kuyper, die onder andere schrijft over literatuur, dans, film en theater, om zijn ‘meanderende, zeer persoonlijke en soms poëtische stijl’. Sterk noemt de jury

Eric de Kuyper/ Foto Stef Verstraaten

Eric de Kuyper (1942) heeft met de bundel Applaus de vijfjaarlijkse essayprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) gewonnen, meldt uitgeverij Vantilt in een persbericht.

De jury prijst de veelzijdige De Kuyper, die onder andere schrijft over literatuur, dans, film en theater, om zijn ‘meanderende, zeer persoonlijke en soms poëtische stijl’. Sterk noemt de jury ook De Kuypers’ ‘duidelijke inzichten en opvattingen, die vaak tegen de stroom ingaan, maar steeds getuigen van een gedrevenheid en deskundigheid die de lezer meenemen in zijn ervaringswereld’.

Naast De Kuyper waren ook Carel Peeters (Gevoelige Ideeën, 2008), Rob Wijnberg (Nietsche & Kant lezen de krant. Denkers van vroeger over dilemma’s van nu, 2009) Erwin Mortier (Wat voorbij is begint pas. Lichtzinnige meditaties over het schrijven, 2010) en Bas Heijne (Echt zien. Literatuur in het mediatijdperk, 2011) genomineerd.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de Openbare Vergadering van de KANTL op woensdag 16 oktober 2013. Aan de prijs is een geldbedrag van €6250 verbonden.

Op de website van Knack staat een uitgebreide profielschets van De Kuyper.

    • Roderick Nieuwenhuis