Belgische hoop Jurgen van den Broeck verlaat Tour

Jurgen van den Broeck (midden) hier tijdens de 17e etappe van de Tour 2012. Foto EPA/ Yorick Jansens

De Belgische hoop voor een goed eindklassement in de Tour, Jurgen van den Broeck, heeft de ronde verlaten. De gevolgen van de blessure die de renner van Lotto-Belisol gisteren bij een val opliep, zijn van een dergelijke aard dat doorrijden geen optie is, meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Van den Broeck werd vorig jaar nog vierde. Ploegdokter Jan Mathieu verklaart tegen over de krant dat er een “serieuze zwelling” was ontstaan:

“Gisteren hebben we hem meteen na de rit de eerste zorgen toegediend; toen al bleek er een serieuze zwelling en bloeduitstorting te zijn ontstaan, maar koesterden we de hoop dat hij zou kunnen starten. De hele avond hebben we de knie behandeld met ijs en pijnstilling en de knie proberen mobiliseren. ’s Nachts kreeg hij een drukverband. Vanmorgen bleek in de knie veel vocht te zitten. We hebben 85 cc vocht uit het gewricht getrokken, wat wijst op een inwendig letsel. Jurgen heeft nog een poging ondernomen om op de rollen te fietsen maar dat haalde niks uit. Verder onderzoek in België zal duidelijkheid scheppen over de ernst.”

Manager van Lotto-Belisol Marc Sergeant spreekt van een ‘drama’ voor de ploeg:

“Jurgen werkt toe naar dit hoofddoel en voor de tweede keer in vier jaar moet hij door een val de strijd staken.”

De andere Vlaamse hoop voor een goed eindklassement, Thomas De Gendt, had al onverwacht flinke achterstand opgelopen tijdens een van de eerste etappes.

    • Frank Huiskamp