AnsaldoBreda verliest kort geding van NS

In het juridische conflict met de Italiaanse treinfabrikant AnsaldoBreda hebben de Nederlandse en Belgische spoorwegen de eerste slag gewonnen. De rechtbank in Utrecht wees gisteren alle eisen af die de bouwer van de omstreden Fyra V250 hogesnelheidstrein had gesteld in een kort geding tegen de NS en de Belgische NMBS.

AnsaldoBreda had vrijdag voor de voorzieningenrechter in Utrecht inzage geëist in drie technische rapporten waarmee de NS en de NMBS de kwaliteit en veiligheid van de V250-treinen in twijfel hebben getrokken. AnsaldoBreda wil de geheime rapporten zien om de argumenten te controleren. De treinfabrikant wilde ook dat opnieuw onderzoek zou worden gedaan door onafhankelijke deskundigen. Als laatste eisten de Italianen dat de NS en de NMBS voorlopig geen contracten zouden sluiten met andere treinleveranciers, zodat de koopovereenkomst voor de 19 bestelde V250’s nageleefd zou kunnen worden.

Gisteren werden die eisen afgewezen door de Utrechtse rechtbank. Op grond waarvan is nog onduidelijk: de motivering van het vonnis wordt later bekendgemaakt.

De V250 werd op 17 januari van het spoor gehaald. Drie treinstellen waren beschadigd door brokken sneeuw en ijs die van de treinen waren afgevlogen en tegen de onderkant gestuiterd. In de periode daarvoor hadden de treinen te kampen met technische mankementen en softwarestoringen. Volgens AnsaldoBreda vallen de meeste mankementen onder de garantie en zijn „kinderziektes” normaal bij een nieuwe trein. De problemen met de sneeuw zijn volgens de Italianen het gevolg van onzorgvuldig handelen van de NS.

De rechtbank in Utrecht deed gisteren ook uitspraak in een tweede kort geding rond de V250. Deze rechtszaak draaide om de bankgaranties die ING heeft verstrekt aan de NMBS bij het bestellen van haar drie V250’s (à 22 miljoen euro). ING heeft zich voor ruim 37 miljoen euro garant gesteld voor AnsaldoBreda. De rechter oordeelde dat de bank dit geld moet uitkeren aan de NMBS, hoewel een rechtbank in Milaan de betaling had opgeschort.

De rechter in Utrecht oordeelde echter dat in de bankgaranties slechts „abstracte” voorwaarden staan. Zo staat er dat ING de garanties moet uitkeren als NMBS heeft verklaard dat AnsaldoBreda is tekortgeschoten en een verzoek tot uitbetaling is gedaan aan de vestiging van ING in Milaan. Volgens de rechter heeft NMBS aan die voorwaarden voldaan. AnsaldoBreda kan nu een claim van ING tegemoet zien.