Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Ziekenhuis gaat politie helpen bij bestrijding criminaliteit

Alle ziekenhuizen in de regio Amsterdam gaan informatie van geweldsslachtoffers delen met de politie.
Alle ziekenhuizen in de regio Amsterdam gaan informatie van geweldsslachtoffers delen met de politie. Foto ANP/Koen van Weel

Nederland kent vanaf september een nieuwe misdaadbestrijder: het ziekenhuis. Alle ziekenhuizen in de regio Amsterdam gaan informatie van geweldsslachtoffers delen met de politie. Doel is nieuw geweld te voorkomen.

De medische staf op de spoedeisende hulp gaat de verwonde patiënt vragen hoe laat deze is toegetakeld, waar, en met welk wapen. De ziekenhuizen verzamelen die informatie, ontdoen die van persoonsgegevens, en spelen de informatie door aan de politie en aan gemeente Amsterdam.

Het betreft een pilot die drie jaar duurt en in september van start gaat, zo heeft het Amsterdamse college gistermiddag besloten. Het project kost 100.000 euro en wordt betaald door het ministerie van Justitie. Het gaat om een unieke samenwerking: ziekenhuizen hebben niet eerder patiënteninformatie gedeeld met een lokale overheid. Alle zes Amsterdamse ziekenhuizen doen mee, plus Ziekenhuis Amstelland uit Amstelveen.

Ziekenhuizen kunnen belangrijke informatie verstrekken over misdrijven

De politie zit verlegen om informatie over geweldsmisdrijven. Slechts een kwart van de slachtoffers van ernstig geweld doet aangifte. Ziekenhuizen kunnen belangrijke informatie leveren. De Amsterdamse ziekenhuizen zijn daartoe bereid zolang die niet herleidbaar is tot individuele patiënten. Een toetsingscommissie in de ziekenhuizen controleert de rapportages die naar de politie gaan op privacyschending. De politie mag de gegevens niet gebruiken voor opsporing van misdaden, zo is de afspraak.

De pilot is gebaseerd op het voorbeeld van Cardiff, Wales. Daar werken ziekenhuizen en politie sinds 2003 samen. Dit heeft geleid tot een afname van geweld met 40 procent. De politie kon op de uitgaansavonden in het weekeinde gerichter patrouilleren op plekken waar geweldsincidenten vaak bleken voor te komen. Gevaarlijke steegjes werden ’s nachts afgegrendeld.

Ook bleek dat veel gezichtsverwondingen werden veroorzaakt door gebroken bierflessen. De gemeente besloot bierflessen van versterkt glas en van plastic in te voeren in de pubs van Cardiff. Daardoor is het aantal verminkende verwondingen gedaald. Er belanden in Cardiff jaarlijks 3.000 mensen op de spoedeisende hulp, vóór het experiment waren dat er 4.000.