Waarom geeft Robeco zoveel om te blijven...

Vermogensbeheerder Robeco zet ruim 33 miljoen euro opzij voor ‘sleutelfiguren’. Moeder Rabo vindt de ophef gek.

Bij Rabobank begrijpen ze alle ophef over de retentiebonus van maximaal 33 miljoen euro voor de top van Robeco niet zo goed. Ja, natuurlijk wijkt die wel wat af van het normale, „sobere” beloningsbeleid, erkent de bank. Maar aan de andere kant is zo’n bonus nou ook weer niet zó gek.

Overal in het bedrijfsleven gaat het tegenwoordig zo. Kopende partijen – Robeco is sinds eergisteren officieel overgenomen door het Japanse Orix, na maanden onderhandelen – eisen nu eenmaal zekerheid dat ‘sleutelfiguren’ van een bedrijf niet weglopen naar de concurrent, terwijl ze nog bezig zijn met de overname.

„Je wilt een draaiende winkel”, zegt een woordvoerder van Rabo. Er zou maar één manier zijn om de kennis en kunde bij het bedrijf te houden: via een bonus die pas uitgekeerd wordt op het moment dat de verkoop rond is. Voor Rabobank zelf is het uiteraard ook belangrijk dat topkader niet wegloopt voordat de transactie voltooid is: anders zou Robeco veel minder hebben opgeleverd.

Vraag is wel of de money makers die nu beloond zijn voor hun aanblijven, er volgend jaar nog zijn. Een retentiebonus verplicht een medewerker alleen om aan te blijven, totdat de verkoop officieel is afgerond. Daarna mogen ze in theorie weg, van de verkopende partij althans, Rabobank. Ook dat is de norm bij overnames.

Wel kan het zijn dat Orix met hen inmiddels afspraken heeft gemaakt met. Maar daarover is niets bekend.

    • Chris Hensen