Vlaamse Assepoester verrast ook zichzelf met zegereeks

De Vlaamse brildraagster Kirsten Flipkens won in de kwartfinale van oud-Wimbledonwinnares Petra Kvitova . „Dit is belachelijk.”

De Vlaamse Kirsten Flipkens na haar verrassende zege op de Tsjechische Petra Kvitova. Foto AFP

Wimbledon 2013 heeft zijn Assepoester-verhaal, sprak BBC-commentator Sam Smith, en Kirsten Flipkens is het betoverde lompenkind dat de show steelt op het bal. Gisteren bereikte de Belgische de halve finale op Wimbledon door de kampioene van 2011 Petra Kvitova uit Tsjechië in de kwartfinale uit te schakelen. De nummer twintig van de wereld was in drie sets te sterk: 4-6, 6-3 en 6-4. „Dit is belachelijk”, stamelde ze direct na de wedstrijd.

Er was in een jaar en drie maanden zoveel gebeurd dat ze nauwelijks kon bevatten wat ze zojuist had gepresteerd. Tijdens een vlucht uit Thailand in april 2012 vormden zich bloedproppen in Flipkens’ onderbeen. Het economy class-syndroom (geen beweging tijdens een langdurige vlucht) zou een topsporter niet mogen overkomen, maar het gebeurde toch.

Ze had kramp, trainde gewoon door, maar liet zich wel even controleren. Dat was maar goed ook. Als ze diezelfde week voor een wedstrijd in het Fed-Cuptoernooi voor landenteams in het vliegtuig naar Tokio was gestapt, had ze een levensbedreigende longembolie kunnen oplopen, zei de arts.

Tijdens haar herstel viel ze terug tot buiten de top-250. Ze mocht niet eens meedoen aan het kwalificatietoernooi van Wimbledon vorig jaar. Kim Clijsters, voormalig nummer één van de wereld, trok zich het lot van haar hartsvriendin aan. Zij maakte zelf een uiterst succesvolle comeback door na haar zwangerschap drie grandslamtitels te winnen. Waar mogelijk trok Clijsters, die vorig jaar september definitief stopte met professioneel tennis, aan de zijde van de 27-jarige Flipkens op.

„Het aantal mensen dat nog in mij geloofde kan ik op één hand tellen”, zei Flipkens na de overwinning op de als achtste geplaatste Kvitova. „Kim was een van de weinigen”, zei ze in alle emoties voor de camera van de BBC. Om daarna vlug de sponsors niet te vergeten die haar trouw bleven in die donkere dagen vorig jaar.

Flipkens sloeg slechts vijf ongedwongen fouten in een wedstrijd die ruim twee uur duurde. Typerend voor het hoge niveau was de perfecte ace waarmee ze de partij besloot. Kvitova stelde het feest nog even uit met een video-challenge, maar juist daardoor was op de Hawk Eye-beelden mooi te zien hoe diep de bal in de uiterste hoek van het servicegebied geslagen werd.

Flipkens was tien jaar geleden kampioen in het juniorentoernooi op Wimbledon. Illustere landgenoten Justine Henin en Clijsters wisten het grasgrandslamtoernooi in Londen nooit te winnen – ook niet bij de jeugd. Al sinds de opgave van Victoria Azarenka en de uitschakeling van Jelena Jankovic was de route naar de kwartfinale voor Flipkens gespeend van grote namen. Dat ze het nu ook waarmaakt wanneer een oud-Wimbledonkampioen aan de andere kant van het net staat, maakt haar ineens tot een gevaarlijke outsider.

Martina Navratilova was in 1990 de laatste brildragende Wimbledon-kampioene, zo wist BBC-presentator John Inverdale aan het eind van de avond toe te voegen aan het sprookje van Flipkens. De Vlaamse, licht bijziend, is er nog twee wedstrijden van verwijderd.

    • Bart Hinke