Vijfde Touretappe eindigt in massasprint, met Cavendish als snelste

Er werd een massasprint voorspeld – en het werd ook een massasprint, ondanks dat een klein groepje (met Loetsenko, Arashiro, De Gendt en Reza) lange tijd vooruit bleef. In de sprint was Cavendish de snelste. Het is zijn 24e etappeoverwinning in de Tour.

Cavendish viert de etappeoverwinning. Foto AFP / Jeff Pachoud

Er werd een massasprint voorspeld - en het werd ook een massasprint, ondanks dat een klein groepje (met Loetsenko, Arashiro, De Gendt en Reza) lange tijd vooruit bleef. In de sprint was Cavendish de snelste. Het is zijn 24e etappeoverwinning in de Tour.

Na 228,5 kilometer tussen Cagnes-sur Mer en Marseille was de Brit van Omega Pharma-Quick-Step de beste in de massasprint. Hij bleef Edvald Boasson Hagen (Sky), Peter Sagan (Cannondale) en André Greipel (Lotto-Belisol) voor.

De etappe van vandaag:

Profiel van de vijfde etappe.

Profiel van de vijfde etappe. Infographic van ANP

Gerrans blijft in het geel

Kort achter de sprinters ontstond op 300 meter voor de streep een massale valpartij. Omdat die in de laatste drie kilometer plaatsvond, leverde dat echter geen verschillen in het klassement op. Simon Gerrans (Orica-Greenedge) behoudt de gele trui die hij gisteren veroverde.

Al in de eerste kilometer kreeg de ontsnapping van de dag vorm. Vacansoleil-renner Thomas De Gendt koos het hazenpad en kreeg vijf man met zich mee. De zes liepen uit naar een maximale voorsprong van 12.45 minuten na 37 kilometer en Yukiya Arashiro (Europcar) reed urenlang virtueel in de gele trui.

Onder leiding van de sprintersploegen werd er steeds meer van de voorsprong van de vluchters afgeknibbeld. Na ruim 160 kilometer stak De Gendt andermaal de lont in het kruitvat en nu kreeg hij naast Arashiro en diens ploegmaat Kévin Reza ook Astana-renner Alexey Lutsenko mee.

De vier bleven samenwerken, maar het jagende peloton kwam in de achtergrond gestaag dichterbij. Een valpartij in de laatste twintig kilometer maakte nog een paar slachtoffers in de grote groep. Onder meer Argos-Shimano-sprinter Marcel Kittel lag even op het asfalt, maar kon weer aansluiten.

Kopgroepje werd op vijf kilometer voor het eind teruggepakt

Op tien kilometer van de streep, in de afdaling van de Côte des Bastides, demarreerde Lutsenko uit de kopgroep. Reza kon als enige aanhaken en even later werden De Gendt en Arashiro teruggepakt. Net binnen de laatste vijf kilometer was de vlucht voor Reza en Lutsenko ook voorbij.

De sprintersploegen begonnen vervolgens hun strijd om de ideale positie voor hun snelle man te veroveren. Omega Pharma-Quick-Step slaagde daar het beste in en Cavendish maakte het goede werk af.

De top 5 van vandaag

 1. Mark Cavendish (Omega Pharma Quickstep)
 2. Edvald Boasson Hagen (Sky)
 3. Peter Sagan (Cannondale)
 4. André Greipel (Lotto Belisol)
 5. Roberto Ferrari (Lampre Merida)

De top 5 in het algemeen klassement

 1. Simon Gerrans (Orica Greenedge) 12:47:24
 2. Daryl Impey (Orica Greenedge) +0
 3. Michael Albasini (Orica Greenedge) +0
 4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma) +1
 5. Sylvain Chavanel (Omega Pharma) +1

De etappe van morgen

Ook morgen staat er een vlakke rit (met waarschijnlijk een massasprint) op het programma. De finish ligt in het grote rugbystadion Yves du Manoir in Montpellier.

Etappekaarten via Cycling the Alps. Het etappeverslag komt van persbureau Novum.

  • Peter Zantingh