Uitgelicht

Film

Alibi (Johan Nijenhuis, 2008, NL). Vette komedie, vlot en ordi vanaf de eerste seconden. Amsterdam is een fijne frisse stad waar de zon altijd schijnt en opgeruimde jongens en meisjes door de schoongepoetste straten fietsen. Twee jongens organiseren een alibicentrale waar zij smoesjes en excuses verzorgen. Dat leidt natuurlijk tot een web van leugens en complicaties, waarin de bijrollen van Achmed Akkabi en Georgina Verbaan leuker zijn dan de hoofdrollen.Ned.3, 22.05-23.40u.

Mr. Deeds (Steven Brill, 2002, VS). Eenduidige remake van de klassieker Mr. Deeds Goes to Town (Frank Capra, 1936, met Gary Cooper). Grappenmaker Adam Sandler neemt zichzelf serieus als de pizzabakker uit Nergenshuizen die een fortuin erft. Ook met Winona Ryder, Peter Gallagher, John Turturro. RTL5, 23.00-00.50u.

Informatief

Horizon: What Makes us Human? Professor Alice Roberts is zwanger. Voordat haar kind geboren wordt, wil ze weten wat de mens tot mens maakt. Wat scheidt ons van onze naaste levende verwanten, de chimpansees? We delen 99 procent van ons DNA met deze apen, maar al vanaf onze geboorte is ons leven totaal anders dan dat van deze naaste familie. Zijn wij gewoon een beestensoort of is er iets heel speciaals aan ons? Roberts onderzoekt wat ons lichaam, onze genen en ons brein uniek maakt. BBC 2, 22.00-23.00u.

Ik voetbal dus ik ben: Mister Ajax. Sjaak Swart stond tussen ’56 en ’73 603 keer in het veld voor Ajax en scoorde 228 maal. Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag deze documentaire van Raymond Bouwman. (Van 18.45-20.30u de jubileumwedstrijd Sjaak Swart 75 jaar, met o.a. Cruijff, Jonk, Bergkamp, Litmanen, Sneijder, Van der Sar.) RTL 7, 22.00-00.00u.

Amusement

De smaak van De Keyser. Vlaamse dramareeks over drie generaties jeneverstokers in Hasselt. 2008: De doodzieke Helena wijst nogmaals een bod op de jeneverstokerij af. Alessandra ontdekt dat ze zwanger is. 1940: De familie moet drie Duitse soldaten in huis nemen. Aanvoerder Klaus valt op Helena. Wanneer hij nog eens handtastelijk wordt, neemt ze het heft in eigen handen. Eén, 22.45-23.42u.

Radio

Zomeravondconcert. Opname van een concert afgelopen maandag tijdens The Martha Argerich Project, een jaarlijks festival in Lugano. Het programma: Balletsuite Romeo & Julia van Prokovjev (in een bewerking van S. Babayan voor twee fortepiano’s), uitgevoerd door Serge Babayan en Martha Argerich; de Sonate in B mineur van Respighi, door Renaud Capuçon, viool en Francesco Piemontesi, piano; en tot slot het Pianotrio van Sjostakovitsj, door Lily (piano), Sascha (viool) en Mischa (cello) Maisky. Radio 4, 20.02-23.00u.