energie sparen met de wind op kop

Een van de valpartijen die Laurens ten Dam vandaag blij was te kunnen ontwijken. Foto EPA / Jerome Prevost

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/64508531[/strava]

Het was een rustige dag voor Laurens ten Dam, als je dat kunt zeggen over 223 kilometer fietsen met een gemiddelde van 40 per uur. Team Belkin heeft geen sprinters mee in de Tour dus een renner als Ten Dam kan zich in een sprintetappe als vandaag in het peloton verschuilen.

“We hadden vandaag de wind op kop en dat scheelt. Dan heb je veel aan de beschutting van het peloton. Morgen zul je een ander beeld zien als we de wind op de kant hebben.”

De cijfers in Strava over het energieverbruik tijdens deze, op een na langste, rit van de Tour moeten we volgens Ten Dam niet al te serieus nemen. Dat hij vandaag 8.458 calorieën heeft verbrand is een gokje van het programma op basis van zijn hartslag. Om daadwerkelijk het calorieverbruik te meten is andere apparatuur nodig.

Strava houdt bij hoe een renner geleden heeft, dit is allemaal bij benadering op basis van de (beperkte) gegevens die het programma van de renner heeft. Bron: Strava

Laurens ten Dam is vooral opgelucht dat hij bij geen van de valpartijen in het peloton betrokken was. Voor morgen voorziet hij een hectische dag. De etappe is wel korter, maar de wind gaat een rol spelen. Het zal afwachten worden wat de suffer score morgenavond aangeeft.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst