Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De uitvinder van de muis is niet meer - terugkijken: de ‘moeder aller demo’s’

Douglas Engelbart, uitvinder van de computermuis, is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Hij toonde zijn uitvinding in een demonstratie in 1968, waarin hij in zoveel nieuwe en invloedrijke ideeën presenteerde dat deze tegenwoordig de ‘moeder aller demo’s‘ wordt genoemd.

Computerwetenschapper en visionair Engelbart gaf zijn anderhalf uur durende presentatie aan het Stanford Research Institute in Menlo Park. De muis, die hij een ‘X-Y position indicator for a display system’ noemde, was een vierkant object dat bewogen kon worden op twee rollende schijven. Later in de presentatie nam hij contact op met een collega die vijftig kilometer verderop verbleef, en live te zien en te horen was op een beeldscherm: ‘s werelds eerste videoconferentie. Verder deed hij een theorie uit de doeken over hoe pagina’s met informatie gekoppeld zouden kunnen worden via links, een idee dat later de grondslag zou vormen van internet.

Bekijk hier de hele presentatie:

Engelbart werd niet rijk van zijn uitvindingen

Engelbart was zijn tijd ver vooruit, schrijft technologieredacteur van de New York Times John Markoff vandaag in een necrologie:

Beginning in the 1950s, when computing was in its infancy, Dr. Engelbart set out to show that progress in science and engineering could be greatly accelerated if researchers, working in small groups, shared computing power. He called the approach “bootstrapping” and believed it would raise what he called their “collective IQ.” At the time, however, computers were room-size calculating machines that were not interactive and could be used by only a single person at a time.

Zijn revolutionaire ideeën hebben Engelbart overigens niet rijk gemaakt. Het Stanford Research Institute verkocht voor 40.000 dollar een licentie voor de technologie van Engelbarts muis aan Apple, dat de eerste commerciële variant van de muis uitbracht bij computer Lisa uit 1983. Engelbart ontving geen royalties.